Duitsland houdt ondanks tegenstand vast aan Nord Stream 2

17 februari 2016Duitsland en Rusland zijn vóór de aanleg van de Nord Stream 2 (een gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland), Oost-Europese landen verzetten zich en de Europese Commissie denkt nog na.

De Nord Stream 2 is een gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland die via de Oostzee loopt.

De voorstanders

  • Rusland, oftewel Gazprom, wil zijn positie in Europa versterken met de nieuwe pijpleiding. Bovendien betaalt het nu ongeveer 2 miljard euro per jaar aan de Oekraïne om het gas over hun grondgebied te transporteren.
  • Duitsland. Merkel zegt dat het een investeringsbeslissing is van de private partijen in het project: Gazprom (50%), Shell, EON, OMV, Basf en Engie (ieder 10%).

‘(…) Bovendien, zo stelt [energieminister] Gabriel, draagt het project bij aan de energiezekerheid binnen de Unie en garandeert Moskou dat Oekraïne niet buitenspel wordt gezet. (…)’

De tegenstanders

Uit een bericht van het FD
‘(…) De voornaamste tegenstanders van Nord Stream 2 bevinden zich in Centraal- en Oost-Europa. Oekraïne, vanzelfsprekend, dat op dit moment ongeveer de helft van het voor Europa bestemde Russische gas door zijn leidingen ziet gaan. Maar ook kleinere ’transitlanden’ Polen, Slowakije en de Baltische staten voelen zich in de steek gelaten door Duitsland en hebben de Europese Commissie opgeroepen de plannen te blokkeren. (…)’

De leiding zou niet nodig zijn; de capaciteit van de Nord Stream 1 wordt nog niet volledig gebruikt. Bovendien zou hij niet wenselijk zijn: de gasleiding maakt Duitsland straks voor 60 procent afhankelijk van het gas uit die leiding. Net nu de EU er alles aan doet om de energie-afhankelijkheid van met name Rusland te verminderen.

Verder ligt een deal met Rusland gevoelig, door de opstelling van het land in Syrië en in de Oekraïne.

Uit een bericht van de Wall Street Journal
‘(…) “It’s a scandal,” François Heisbourg, a special adviser to France’s Foundation for Strategic Research, told me. “There is no sure energy basis for Nord Stream 2 and it comes at a time when Prime Minister Dmitry Medvedev has declared Russia is engaged in a new Cold War with the West.” (…)’

Sijbren de Jong, Haagse Centrum voor Strategische Studies in het FD
‘(…) ”Energie is geopolitiek. Bovendien: De huidige capaciteit van Nord Stream 1 wordt niet eens volledig gebruikt en andere oplossingen zijn denkbaar voor de afnemende Europese gasproductie. Denk aan uitbreiding van de LNG-capaciteit.” (…)’

Nog aan het denken
De Europese Commissie beraadt zich nog op een standpunt over de aanleg van de Nord Stream 2. Klimaatcommissaris Miguel Arias Cañete noemde het “a highly political question”, aldus de EU Observer, en onderzoekt of het plan voldoet aan de Europese regels.

Met de pijpleiding wordt Duitsland afhankelijker van Russisch gas, iets waar de Europese Commissie juist vanaf wil. Dinsdag presenteerde de EC een strategie om de energiezekerheid van de EU te vergroten. De EU wil gaan inzetten op LNG. Bovendien wil Brussel vooraf inzage in alle energiecontracten  waarbij de afhankelijkheid van gas uit een land meer dan 40 procent is. En dat lijkt het met de nieuwe pijpleiding voor 60 procent afhankelijk van gas uit Rusland, aldus de Wall Street Journal.

Bronnen
FD, 16 februari 2016: Gaspolitiek vervreemdt Duitsland van zijn oosterburen
EU Observer, 16 februari 2016: Commission still assessing Nord Stream II gas project
Wall Street Journal, 16 februari 2016: Germany and Putin’s Dream Pipe

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.