België – Geen groenestroomcertificaten meer voor afvalverbranding

België – Geen groenestroomcertificaten meer voor afvalverbranding

26 september 2016De Vlaamse overheid wil geen groenestroomcertificaten meer geven voor energie die wordt opgewekt bij afvalverbranding. Ze werkten als een subsidie voor de afvalverbranding.

Het stoppen met de groenestroomcertificaten heeft meer met subsidiepolitiek te maken, dan met de discussie over de vraag of energie uit afvalverbranding nu wel of niet groen is.
Via de groenestroomcertificaten is sinds 2004 al 250 miljoen euro naar de Vlaamse huisvuilverbranding gegaan. Wallonië heeft nooit aan de certificaten meegedaan.

Er komt wel een nieuwe regeling.
Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Toch speelt “groene warmte” een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling rond hernieuwbare energie. Om niet het kind met het badwater weg te gooien, ontwikkelde de minister een nieuw investeringssysteem: “oproep groene warmte”.
Het verschil met groenestroomcertificaten is dat het gaat om “een investeringssteun van een beperkt bedrag, waarbij enkel de investering voor de warmterecuperatie in aanmerking komt en waarbij we, anders dan bij groenestroomcertificaten, niet jarenlang vastzitten aan een ondersteuning waar we niet meer onderuit kunnen”, aldus [Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie]. (…)’

In Nederland wordt de energie die bij verbranding vrijkomt wel aan gemerkt als hernieuwbare energie.
Uit een bericht van RVO
‘(…) Restafval van huishoudens en ander recyclebaar afval wordt in Nederland grotendeels verbrand in afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s). Van dit afval is een deel biomassa, bijvoorbeeld papier en etensresten die in het restafval terecht zijn gekomen. Dit deel is niet meer op een andere manier te verwerken. De energie die bij de verbranding vrijkomt wordt aangemerkt als hernieuwbare energie.
In Nederland wordt ongeveer 7,6 miljoen ton afval verbrand waarbij ongeveer 56% van de geproduceerde energie afkomstig is van biomassa. (…)
AVI’s winnen gemiddeld ongeveer 20% van de energie-inhoud van het afval terug als elektriciteit en ongeveer 23% als warmte. (…) De totale bijdrage aan hernieuwbare energie in Nederland is ongeveer 16,7 PJ. (…)’

 

Bronnen
De Morgen, 21 september 2016: Afvalverbrandings­ovens ontvangen miljoenen aan groenestroom­certificaten
RVO: Afvalverbranding
Foto: Afvalverbranding bij het Amsterdams Energie Bedrijf (foto: AEB)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.