uitstoot CO2, Paul Tolenaar

BNR – ‘Kwart opbrengst CO2-emissierechten gaat naar vervuilende bedrijven’

BNR – ‘Kwart opbrengst CO2-emissierechten gaat naar vervuilende bedrijven’

10 januari 2016Het Rijk geeft een kwart van de opbrengsten van CO2-emissierechten weer uit aan subsidies aan bedrijven om de hogere stroomprijs te compenseren, aldus BNR. ‘Zo raak je de prikkel voor energiebesparing wel een beetje kwijt’, aldus Jos Cozijnsen, die pleit voor afschaffing van de subsidie.

Nederland verdiende in 2014 en 2015 320 miljoen euro aan de verkoop van CO2-emmissierechten, waarvan het ruim een kwart – 89 miljoen euro – weer uitgaf aan compensatie voor de relatief hoge stroomprijs die bedrijven in Nederland moeten betalen. ‘Dat moet anders’, stelt Jos Cozijnsen, adviseur emissierechten.

Hij legt aan BNR uit hoe het zit. Door CO2-emissierechten te verkopen en er een limiet aan te stellen, wil de EU bedrijven aansporen zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Maar de emissierechten zijn te goedkoop en veel bedrijven krijgen ze gratis, om ze te beschermen tegen oneerlijke concurrentie met branchegenoten van buiten de EU die geen emissierechten hoeven te kopen. Doordat energiebedrijven ook emissierechten moeten kopen, verhogen zij de stroomprijzen. Om de concurrentiepositie van Europese bedrijven te beschermen, kunnen zij een subsidie aanvragen om de relatief hoge stroomprijs te compenseren. Zo ook in Nederland.

‘Het is een systeem van vroeger’, stelt Cozijnsen. De bescherming van de concurrentiepositie van de bedrijven komt het klimaatbeleid, gericht op reductie van de CO2-uitstoot, niet ten goede. Intussen lijkt de industrie niet genoeg energie te besparen om de doelen in het Energieakkoord te halen. Het bedrag dat nu aan compensatie van de hoge stroomprijs wordt gegeven, neemt de prikkel om energie te besparen weg en zou beter besteed kunnen worden, aldus Cozijnsen.

Bronnen
BNR, 9 januari 2017: ‘Compensatie emissierechten neemt prikkel energiebesparing weg’
Uitzending BNR over emissierechten

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.