Break Free: Wereldwijd protest tegen fossiele brandstoffen

3 mei 2016Vandaag start een twaalfdaagse wereldwijde protestbeweging tegen fossiele brandstoffen: Break Free from Fossil Fuels. Mondiale milieuorganisaties als 350.org en Greenpeace organiseren samen met lokale organisaties vreedzame protesten bij kolenmijnen, banken en presidentiële paleizen. 

De beweging roept op te stoppen met fossiele energie en over te gaan naar 100 procent hernieuwbare energie. De twaalf dagen van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ starten vandaag met de bezetting en de stopzetting van de grootste dagbouw steenkoolmijn in Groot-Brittannië, aldus 350.org.

Uit een bericht van 350.org
‘(…) Om te zorgen dat de huidige klimaatcrisis serieus wordt aangepakt en dat de wereldwijde temperatuur met niet meer dan 1,5 ºC stijgt, moeten fossiele brandstof projecten de ijskast in en de huidige infrastructuur moet vervangen worden nu dat duurzame energie goedkoper en makkelijker te verkrijgen is dan ooit. De enige manier om dit te bereiken is door kolen, olie en gas in de grond te houden en de transitie naar een 100% duurzame energievoorziening te versnellen. Tijdens Break Free zullen mensen wereldwijd opstaan om te zorgen dat dit gaat gebeuren.

Acties die onder andere gaan plaatsvinden tussen 3 en 15 mei zijn:

  • Australië: Op 8 mei zullen meer dan 600 mensen zich verzamelen bij de grootste kolenhaven ter wereld in Newcastle. Ze zullen daar demonstreren om het klimaat op de agenda te zetten voor de komende verkiezingen en hun vastberadenheid laten zien om tegen kolen te blijven vechten, ongeacht welke minister-president de macht heeft.
  • Brazilië: Acties gaan plaatsvinden op drie plekken door het hele land. Tussen 5 en 15 mei is er in Maringa een boerenmarkt waar ook een grote demonstratie tegen schaliegas zal zijn op 6 mei. Op 7 mei zal er in Toledo een massale anti-schaliegas actie zijn waar duizenden mensen aanwezig zullen zijn. En op 14 mei zal er een mars en burgerlijke ongehoorzaamheidsactie zijn gericht op een kolencentrale in Pecem, Ceará.
  • Canada: Op 13 en 14 mei komen honderden mensen bijeen voor actie op het land en het water rond Vancouver om zich te verzetten tegen de Kinder Morgan Transmountain teerzanden pijpleiding bij de Westridge Marine terminal.
  • Ecuador: Er wordt een actie georganiseerd op 14 mei door Yasunidoswaar mensen samenkomen vanuit het hele land om op te roepen tot het in de grond laten van olie en het beschermen van het Yasuni natuurgebied.
  • Duitsland: Tijdens het weekend van 13 t/m 15 mei worden een paar duizend activisten verwacht naar Lausitz te komen waar ze een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie georganiseerd hebben om het grootste bruinkoolgebied in Europa stil te leggen, een gebied dat het Zweedse bedrijf Vattenfall in de verkoop heeft gezet. De actie zal laten zien aan de toekomstige koper dat wanneer er gegraven gaat worden naar kolen er weerstand gaat komen en dat de beweging zal volharden in hun strijd tegen de fossiele industrie.
  • Indonesië: Een grote actie gaat gehouden worden met duizenden mensen bij het presidentiële paleis in Jakarta op 11 mei. Onder de deelnemers zullen mensen zijn uit de vele gemeenschappen die het verzet tegen kolenprojecten door het hele land leiden. Deze demonstratie richt zich op president Joko Widodo en de eis is dat hij zijn ambitieuze 35.000 Megawatt energieplan herziet door af te zien van kolen en op duurzame energie over te stappen. Een paar dagen later zullen er een of meerdere acties plaatsvinden op het terrein van de koleninfrastructuurprojecten.
  • Nieuw-Zeeland: Tussen 4 en 15 mei zullen honderden mensen uit heel Nieuw-Zeeland acties organiseren om de werkzaamheden van een van de grootste investeerders in de fossiele energie in het land, ANZ bank, stil te leggen. Er zullen blokkades, protesten en guerrilla-acties komen, van Noord tot Zuid.
  • Nigeria: Er zullen acties worden gehouden in de Nigerdelta bij drie iconische plekken om te laten zien wat er gebeurt als de olie op is en gemeenschappen worden achtergelaten met alle vervuiling en zonder enige welvaart. Een actie in Ogoniland eist dat decennia lang aan olielekken direct moet worden opgeruimd. Deze actie laat zien hoe burgers zich kunnen verzetten tegen de macht van de de oliemaatschappijen en zorgen dat de olie blijft waar het moet blijven: in de grond. Een ander actie zal gehouden worden aan de Atlantische kust, waar Exxons offshore velden regelmatig lekken, schade veroorzaken aan de visstanden en de kustgemeenschappen hun leefomgeving aantasten.
  • Filipijnen:  Op 4 mei zullen anti-kolen activisten van over de hele Filipijnen samenkomen in een klimaatmars met als doel om 10.000 mensen in Batangas City op de been te brengen, waar JG Summit Holdings van plan is een 600 Megawatt kolencentrale te bouwen in Barangay Pinamucan Ibaba, Batangas City van 20 hectare groot. De mensen zullen eisen dat de bouw van de kolencentrale in Batangas en daarbij nog 27 andere plannen voor centrales in de Filipijnen stop worden gezet.
  • Zuid-Afrika: Twee acties zullen hier plaatsvinden waar tijdens beide acties honderden mensen zullen demonstreren tegen de gevolgen van kolen en klimaatverandering. Voor de eerste actie op 12 mei zullen mensen samenkomen in Witbank, een van de meest vervuilde steden ter wereld, om daar hun stem te laten horen over de impact van klimaatverandering. De tweede actie op 14 mei richt zich op het Gupta huis in Saxonwold, Johannesburg.
  • Turkije: Lokale leiders zullen op 15 mei een enorme actie voorbereiden bij een kolen-afvaldump in Aliağa om hun stem te laten horen tegen 4 projecten voor fossiele brandstoffen centrales in de nabije omgeving. Deze actie brengt gevechten tegen individuele kolencentrales samen om gemeenschappelijk positie te nemen tegen de plannen van huidige Turkse overheid om het gebruik van kolen in Turkije flink op te schroeven.
  • Verenigd Koninkrijk: Het Reclaim the Power netwerk zal honderden mensen bij elkaar brengen op 3 mei bij een van de grootste open kolenmijnen van het land – Ffos-y-fran, in de buurt van Merthyr Tydfil in Zuid Wales. De actie zal enkele dagen voor de verkiezingen in Wales op 5 mei plaatsvinden. De lokale overheid in Wales stemde afgelopen april voor een moratorium op de open kolenmijn, maar dit besluit moet nog bindend worden.
  • Verenigde Staten: Door het hele land zullen activisten zich tussen 12 en 15 mei richten op zes grote fossiele brandstof projecten. De doelen zijn onder andere nieuwe pijpleidingen voor de teerzanden in de Midwest met een actie bij Chicago; schaliegaswinning in de Mountain West met een actie buiten Denver; ‘bomb trains’ die schalie-olie en – gas vervoeren naar een haven in Albany, NY; Shell en Tesoro’s verwoestende vervuiling van de raffinaderij ten noorden van Seattle; acties in Washington DC rondom de offshore boringen bij de Noordpool, Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico; en gevaarlijke olie- en gasboringen in Los Angeles. (…)’

Ter ondersteuning van de Break Free-beweging werd de film Disobedience uitgebracht. De film laat zien hoe vier gemeenschappen zich voorbereiden op de protesten in het kader van Break Free.

Van de website van Disobedience
‘(…) Disobedience is a new film about a new phase of the climate movement: courageous action that is being taken on the front lines of the climate crisis on every continent, led by regular people fed up with the power and pollution of the fossil fuel industry. (…)’

Disobedience (Nederlands ondertiteld)

Bronnen
350.org, 3 mei 2016: Een wereldwijde golf aan acties om los te breken van fossiele brandstoffen is begonnen
Website Break Free 2016
Website Disobedience

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.