CCS – Groningen beraadt zich op ‘herkansing’ opslagmogelijkheden Noord-Nederland

CCS – Groningen beraadt zich op ‘herkansing’ opslagmogelijkheden Noord-Nederland

25 november 2016 – De Ontwerp Structuurvisie Ondergrond maakt duidelijk dat negen bijna lege gasvelden in het Noorden in aanmerking komen voor CO2-opslag. Groningen beraadt zich op de ‘herkansing’ die het kabinet nu wil. 

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Negen plaatsen in het Noorden komen nog steeds in aanmerking voor de opslag van CO2. Het kabinet wil deze locaties niet uitsluiten.
In 2011 kwamen Annerveen, Eleveld, Roden, Bedum, Boerakker, Grootegast, Sebaldeburen, Ureterp en Zuidwal al in aanmerking voor afvang en opvang van CO2. Nader onderzoek naar bijna lege gasvelden in Eleveld, Boerakker en Sebaldeburen werd afgeblazen vanwege protesten en de naderende Tweede Kamerverkiezingen in 2012.
Het Rijk wil in de herkansing, zo blijkt uit het Ontwerp Structuurvisie Ondergrond van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken. De bedoeling is dat in een soort ondergronds kadaster komt te staan waar gas- en oliewinning, aardwarmte, zout- en waterwinning, opslag van CO2 en wellicht radioactief afval zijn toegestaan.
Het Rijk heeft het oog vooral laten vallen, zo blijkt uit de ontwerpvisie, op Noord-Nederland. Hoewel nader onderzoek moet worden gepleegd, zijn CO2-opslag en andere benutting van de ondergrond geen taboe.
De provincie Groningen beraadt zich op een reactie. De regionale overheid wil vooral ‘baas in eigen huis’ zijn. Het Rijk kan van de drie provincies een gezamenlijk bod verwachten. Daarin zal staat hoe het Noorden denkt dat de ondergrond voor de productie van duurzame energie, zoals aardwarmte (geothermie) kan worden benut.

Bronnen
DvhN, 24 november 2016: Rijk weer verder met CO2-opslag in Noorden (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie, 25 november 2016: CCS – Kabinet heropent discussie over ondergrondse opslag CO2
Illustratie: CO2tramine

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.