CE Delft: Pleidooi om energiebelasting op gas met 190% te verhogen

Pleidooi om energiebelasting op gas met 190% te verhogen

19 oktober 2015 – CE Delft heeft een rapport naar de Tweede Kamer gezonden dat pleit voor een zeer forse verhoging van de energiebelasting op aardgas: van 20 cent per m3 naar 58 cent per kuub. Het zal leiden tot meer energiebesparing en het zal duurzame energie veel aantrekkelijker maken.

151019-CEDelftEnergiebelastingStrikt genomen is het rapport van CE Delft geen pleidooi voor de verhoging van de energiebelasting, maar een zakelijke becijfering. Het is wel een becijfering waarbij de uitkomsten voor zich spreken.

CE Delft maakte een doorrekening van de effecten van even hoge energiebelasting voor gas en elektriciteit. Wat gebeurt er wanneer gas en elektriciteit gelijk worden belast op basis van de CO2-inhoud? Uitgangspunt is dat de belasting op elektriciteit gelijk blijft aan die in 2015. Op dit moment lijkt de energiebelasting voor elektriciteit en gas min of meer vergelijkbaar, maar dat is schijn: per GJ energie is de belastingdruk op gas zes keer zo laag als die op elektriciteit.

Bij een gelijke belastingdruk (op basis van de CO2-inhoud) wordt de energiebelasting op gas bijna drie keer zo hoog. Nu is de energiebelasting op gas 20 cent per m3 en die zou dan moeten gaan naar 58 cent per m3 (ex btw).
Het model dat CE Delft heeft opgezet stelt een regeling voor waarin zuinige stokers (1.000 m3 per jaar) evenveel blijven betalen (door een korting), maar royale stokers veel meer kwijt zullen zijn aan hun gasverbruik (in totaal ongeveer het dubbele).
Het model van CE Delft gaat uit van een geleidelijke verhoging, uitgesmeerd over acht jaar: van een verhoging van de energiebelasting met 5 cent in 2016 tot de volledige verhoging met 38 cent in 2023. (De belasting op elektriciteit blijft op het niveau van 2015.)

De effecten zijn:

  • meer energiebesparing (eerder rendabel), oplopend naar 15%
  • meer warmtelevering (geothermie, bodemwarmte, stadsverwarming)
  • hoger rendement voor zonneboilers en warmte pompen
  • een forse stijging van de inkomsten van het Rijk (naar € 5 miljard per jaar), eventueel te gebruiken voor een toeslag voor lage inkomens of het bekostigen van hun besparingen
  • een verdere vergroening van het belastingstelsel

De prijs van aardgas wordt zo weliswaar hoog, schrijft CE Delft, ‘maar in bijvoorbeeld Denemarken is de prijs voor consumenten (€ 1,10 per m3) nog hoger’.

Verbruikers in de categorie ‘Laag’ (700 m3) zullen veel minder aan energie betalen dan wanneer de energiebelasting op gas niet toe zou nemen (in 2023 de helft minder).
Verbruikers in de categorie ‘Gemiddeld’ (1.500 m3) zullen evenveel aan energie betalen als nu (door een teruggave via de inkomstenbelasting).
Verbruikers in de categorie ‘Hoog’ (2.500 m3) zullen fors meer gaan betalen voor energie (oplopend naar 50% in 2023).

CE Delft laat het bij de berekeningen, onder de toevoeging: ‘Bij de keuze voor de varianten is geen rekening gehouden met politieke acceptatie, die is niet statisch.’

Bronnen
CE Delft, 14 oktober 2015: Verschuivingen energiebelasting. Verkenning effecten.
CE Delft, rapport: Verschuivingen energiebelasting. Verkenning effecten. (pdf, 15 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.