‘Denk bij energietransitie aan lagere inkomens’

12 mei 2017Armere huishoudens worden onevenredig hard getroffen door de extra kosten die de energietransitie met zich meebrengtd, aldus Kasper Walet, oprichter van adviesbureau Maycroft. Hij spoort het nieuwe kabinet aan na te denken over aanvullende maatregelen om energie voor iedereen betaalbaar te houden. 

Walet trekt, in zijn pleidooi in de Volkskrant, een vergelijking met de opgave waar ontwikkelingslanden voor staan, namelijk energie toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. De kosten voor de energietransitie maken deze opgave ook actueel voor Europese landen.

In Duitsland worden sinds het begin van de energietransitie in 2011 jaarlijks 300.000 huishoudens afgesloten omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen. Oorzaak: de hoge vaste bijdrage aan de energietransitie op die rekening.

Ook in Nederland lijken de lasten voor klimaatbeleid zwaarder te gaan drukken op de armeren dan op de rijken, zo concludeerde CE Delft vorige maand in een onderzoek in opdracht van Milieudefensie.

Uit een bericht van Milieudefensie over dat onderzoek
‘(…) Momenteel – met de huidige systematiek van het klimaatbeleid – geeft een huishouden met een laag inkomen iets meer dan 5% uit aan kosten in verband met klimaatbeleid. Dat is ongeveer 3,5 keer zoveel als een rijk huishouden. Als die kosten in de toekomst ook verdeeld worden volgens de huidige systematiek van het klimaatbeleid, dan zal een huishouden met een laag inkomen meer dan 17% van het besteedbaar inkomen kwijt zijn aan kosten voor het klimaatbeleid. (…)’

Uit het bericht in de Volkskrant
‘(…) Zullen we hierdoor in Nederland ook meer afsluitingen gaan zien? (…)
Het lijkt een discussie met grote overeenkomsten zoals die in Nederland wordt gevoerd over de verzorgingshuizen: kunnen wij het als een van de welvarendste landen in de wereld maken om de minst vermogende mensen onder het marktdenken te laten lijden? Of zijn er aanvullende maatregelen mogelijk om iedereen toegang tot elektriciteit en gas te garanderen?
Wellicht iets waar tijdens de kabinetsformatie over nagedacht kan worden.(…)’

Bronnen
Volkskrant, 10 mei 2017: Denk bij energietransitie aan de lagere inkomens
Milieudefensie, 18 april 2017: Maak omschakelen naar duurzaam eerlijk
Milieudefensie, 18 april 2017: Manifest: eerlijk omschakelen
CE Delft, rapport, maart 2017: Rechtvaardigheid en inkomenseffecten van het klimaatbeleid – De impact van het klimaatbeleid op de inkomensongelijkheid (pdf, 65 pag.)

Zie ook
FluxEnergie, 19 april 2017: ‘Lasten klimaatbeleid zijn niet eerlijk verdeeld’
FluxEnergie, 25 april 2017: ‘Het valt wel mee met het risico van oneerlijke verdeling van de klimaatlasten’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.