Duurzame bouwers boos: ‘Minister Blok frustreert onwikkeling NOM-woningen’

20 oktober 2016Update – Het plan van woonminister Blok om de energieprestatievergoeding (EPV) voor Nul-op-de-Meter ook open te stellen voor huizen met een gasaansluiting heeft de bouwers en corporaties woedend gemaakt. Ze schrijven Blok dat het de financiering van duizenden nul-op-de-meter-woningen zal doorkruisen.

(Update – In een eerdere versie van dit bericht werd de EPV ten onrechte een subsidieregeling genoemd.)

‘Het slaat het businessmodel onder NOM vandaan’
Uit een bericht van het FD
‘(…) Het plan om duizenden huurwoningen energieneutraal te maken, dreigt voortijdig te stranden. Minister Stef Blok (Wonen) wil een subsidieregeling uitbreiden, maar daar voelen de uitvoerders (bouwers, toeleveranciers, corporaties en netbeheerders) verenigd in het netwerk Stroomversnelling, niets voor. (…) In de brief dreigt het bestuur van Stroomversnelling het overleg met de minister voorlopig op te schorten. ‘Het besluit van Blok is onbegrijpelijk en betekent een vertrouwensbreuk’, zegt Lex de Boer, de ondertekenaar van de brief. In het dagelijks leven is De Boer directeur van de zowel in Drenthe als Groningen actieve woningcorporatie Lefier. ‘Het is zeer de vraag of de bouwbedrijven en corporaties bereid zijn te blijven investeren in NOM.’ (…) Volgens De Boer maakt Blok zich schuldig aan kortetermijndenken. ‘Onze methode is nu misschien duurder, maar we maken de huizen gereed voor de toekomst. Als je nu gas als tussentap toestaat, sla je het businessmodel onder NOM vandaan.’ Verduurzaming met behoud van gas is beduidend goedkoper dan de NOM-methode en De Boer is bang dat bouwers en corporaties zullen zeggen ‘doe mij maar de goedkope variant’, als ze daarmee ook nog eens EPV-geld kunnen incasseren. (…)’

‘Het remt de innovatie’
Uit een bericht van Stroomversnelling

‘(…) Minister Blok blijft bij zijn voornemen om de energieprestatievergoeding (EPV) ook mogelijk te maken voor woningen die nog een gasaansluiting houden. (…) De EPV is bepalend voor het versnellen van het op grote schaal renoveren van woningen naar Nul op de Meter, woningen zonder gasaansluiting dus. Het besluit van minister Blok ondermijnt grootschalige renovatie naar Nul op de Meter met hernieuwbare energie. (…) Het voornemen van de minister wordt, door de initiatiefnemers, ervaren als een volstrekt onverwachte breuk met het oorspronkelijke uitgangspunt namelijk dat de EPV gereserveerd zou worden voor vergaande niet-fossiele oplossingen. De belangrijkste reden: het toelaten van woningen met gasaansluitingen remt de innovatie! (…)’

Overleg met minister opgeschort
Stroomversnelling zal niet verschijnen op een bijeenkomst waarop minister Blok een kaart zouden onthullen met nieuwe projecten (3 november). ‘Nu feestelijk een taart aansnijden leek ons niet meer gepast.’  Stroomversnelling bezint zich op de vraag hoe het verder moet met Stroomversnelling.

Doel was: Nul op de Meter renovatie van 11.000 huurwoningen
Over Stroomversnelling

‘(…) Stroomversnelling is voortgekomen uit het innovatieprogramma Energiesprong en de Deal Stroomversnelling. Het doel van Energiesprong is om op grote schaal vraag en aanbod te laten ontstaan voor gebouwen zonder energienota: woningen, kantoren, scholen en gebouwen van zorginstellingen.
De focus in woningbouw is de laatste zes jaar verschoven van 60 tot 80 % energiereductie naar Nul op de Meter. In 2013 is de Deal Stroomversnelling getekend, een initiatief van bouwers en woningcorporaties, om de Nul op de Meter renovatie van 11.000 huurwoningen mogelijk te maken. In 2015 is de vereniging Stroomversnelling opgericht om Nul op de Meter verder te brengen en op grote schaal mogelijk te maken voor bestaande bouw en nieuwbouw.
Wij doen dit samen met het Stroomversnellingsnetwerk dat bestaat uit ambitieuze bouwers, toeleveranciers, corporaties, gemeentes, financiers, netbeheerders en anderen betrokken partijen. Stroomversnelling vindt dat iedere woningeigenaar in Nederland moet kunnen kiezen voor een mooie, comfortabele en betaalbare woning. (…)’

Over de EPV in dit verband
De EPV is geen subisdieregeling, maar een businesscase waarmee woningcorporaties NOM-renovaties kunnen financieren en de bewoners een gerenoveerd comfortabel huis krijgen. De overheid geeft die Energieprestatievergoeding niet aan de woningcorporatie of de bouwer. De woningcorporatie mag deze vragen aan de huurder voor de renovatie van de woning (onder voorwaarde dat de renovatie Nul op de Meter is en de bewoner dus de gemiddelde energierekening niet meer betaalt aan het energiebedrijf). De bouwer garandeert dus de energieprestatie.

Bronnen
FD, 19 oktober 2016: Bouwers woedend op woonminister Stef Blok (Registratie)
Stroomversnelling, 19 oktober 2016: Minister Blok blijft bij voornemen uitbreiding EPV met gas
Stroomversnelling, 19 oktober 2016: Brief aan minister Blok (pdf, 2 pag.)
Stroomversnelling over Stroomversnelling

Zie ook
FluxEnergie, 18 oktober 2016: Blok blijft erbij: ‘Energieprestatievergoeding ook voor woning met gas’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.