E.ON-topman voorspelt moeilijke beursgang Uniper

E.ON-topman voorspelt moeilijke beursgang Uniper

12 september 2016E.ON-topman Johannes Teyssen voorspelt een moeilijke start op de beurs voor Uniper. Teyssen verwacht dat veel aandeelhouders hun aandelen in de afgesplitste fossiele tak van E.ON snel zullen verkopen. 

Teyssen deed zijn uitspraken op de vooravond van de beursgang tegenover de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Aandeelhouders van Eon krijgen voor elke 10 aandelen Eon, één aandeel Uniper.
In principe kunnen de aandeelhouders besluiten om dat aandeel Uniper in bezit te houden, maar Eon-bestuursvoorzitter Johannes Teyssen verwacht niet dat dat gebeurt. “We zullen de eerste dag een zenuwachtige handel zien en aandeelhouders zullen de aandelen Uniper snel verkopen”, zei Teyssen recentelijk tegen de Frankfurter Allgemeine. (…)’

Waarom doet de topman de opmerkelijke voorspelling van een problematische beursgang?

Geen traditionele beursgang
‘(…) De veelbesproken afsplitsing van Eons vervuilende activiteiten gebeurt straks niet via een traditionele beursgang, maar door een spin-off. Beleggers krijgen voor tien stukken Eon in de portefeuille straks één aandeel Uniper. In de Duitse hoofdindex, de DAX, is echter geen plek voor de nieuwe onderneming, met als gevolg dat sommige indexfondsen de Uniper-aandelen direct moeten verkopen. (…)’ [FD]

‘Sterfhuisconstructie’
‘(…) De onderdelen die nu onder de naam Uniper een eigen beursnotering krijgen, stonden eerder nog voor ruim 12 miljard euro in de boeken. Analisten verwachten volgens diverse bronnen dat de werkelijke waarde ergens tussen de 3 en 5 miljard euro zal liggen. Uniper is door critici omschreven als ‘sterfhuisconstructie’, een ‘bad-bank’, en  een ‘overblijfselramp’. (…)’ [NOS]

Maar het negatieve sentiment is iets bijgedraaid toen Uniper beloofde dit jaar 200 miljoen euro aan dividend uit te keren, aldus de Financial Times. Ook de NOS ziet een lichtpuntje.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Bovendien heeft Uniper naast de vervuilende gas- en kolencentrales ook nog waterkrachtcentrales in Duitsland en Scandinavië, een handelshuis, en belangen in gasvelden en pijpleidingen in Rusland.
Verder hoopt Uniper dat overheden energiebedrijven gaan betalen om de energie-capaciteit op peil te houden voor de momenten dat er te weinig schone energie geleverd kan worden om aan de vraag te voldoen. (…)

E.ON bracht de fossiele activiteiten onder in een apart bedrijf Uniper, dat sinds januari bestaat en vandaag naar de beurs gaat. De afsplitsing van de ‘vieze tak’ is het antwoord van E.ON op de Energiewende in Duitsland. Door de snelle groei van duurzame elektriciteit en de lage stroomprijzen, zitten grote energiebedrijven in hun maag met nauwelijks rendabele kolencentrales en gascentrales. Het bedrijf leed in het eerste halfjaar van 2016 een miljardenverlies, net als in het jaar ervoor. E.ON besloot de fossiele activiteiten af te splitsen. RWE gaat later dit jaar hetzelfde doen, alleen blijven de fossiele activiteiten achter in RWE en wordt het nieuwe Innogy het hernieuwbare energiebedrijf.

Bronnen
NOS, 12 september 2016: Energiereus Eon stoot kolencentrales af
Financial Times, 11 september 2016: German utility Uniper set for volatile debut (registratie)
FD, 8 september 2016: Fossiele afdanker Uniper maakt zich op voor stormachtig beursdebuut (registratie)
Frankfurter Allgemeine Zeitung, 3 september 2016: Eon-Chef rechnet mit Kurskapriolen nach Uniper-Börsenstart

Foto: Uniper

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.