Energiedialoog – ‘Een gênante dialoog’

160719 jongeneel energiedialoog

19 juli 2016Dat er een dialoog moest komen om de noodzaak van het het ‘nogal magere energieakkoord’ over te brengen, is al gênant, aldus Christian Jongeneel in het Technisch Weekblad. Maar ook aan de uitvoering schortte het: ‘goedbedoeld, maar abstract en behoedzaam’.

Onder de kop ‘Een gênante dialoog’ geeft Christian Jongeneel in het Technisch Weekblad commentaar op de Energiedialoog. Jongeneel vindt het gênant dat er nog een dialoog gevoerd moet worden om draagvlak te krijgen voor het ‘nogal magere energieakkoord’. Bovendien werd tijdens de dialoog over CO2-reductie op de Maasvlakte een kolencentrale geopend.

Uit het bericht in Technisch Weekblad
‘(…) Nederland is sterker in het eta­leren van voornemens dan in het waarmaken ervan. Anderzijds kan discussie om draagvlak te zoeken natuurlijk nooit kwaad. Ook Duitsland, dat voortvarend werk maakt van de energietransitie, heeft met Agora Energiewende een organisatie die vooral op dialoog gericht is.
Het verschil zit vooral in de aard van de dialoog. Die is in Nederland goedbedoeld, maar abstract en behoedzaam met het oog op de portemonnee en de angst voor volkswoede. De Duitse dialoog is doelgerichter. Dat kan hij zijn, omdat er een sterke politieke wil aan ten grondslag ligt. Er is veel kritiek mogelijk op de Energiewende, maar je kunt niet zeggen dat er sprake is van een gebrek aan vastberadenheid. Als Nederland ooit iets wil voorstellen op het gebied van duurzame energie, moet het beginnen met iets van diezelfde politieke wil te tonen. (…)’

Bron
Technisch Weekblad, 15 juli 2016: Een gênante dialoog

Foto: Mijn Energie 2050
Inzet: Christian Jongeneel (Sam Rentmeester)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.