Essent-topman: ‘Energierekening nodeloos hoog door hoge kosten netbeheer’


13 februari 2017
Essent-topman Patrick Lammers stelt dat de energierekening nodeloos hoog is, onder meer door de hoge kosten die netbeheerders rekenen. Hij wil dat de ACM ingrijpt, omdat de hoge kosten het draagvlak voor de energietransitie gaan bedreigen.

Patrick Lammers is sinds 1 januari de nieuwe CEO van Essent. In een interview van het AD zet hij zich af tegen de netbeheerders, maar ook tegen de hoogte van de belasting op energie

Uit het AD-interview
‘(…) ,,Inmiddels bestaat al 61 procent van de rekening uit netwerkkosten en belastingen voor energie. Die bedragen belanden via onze nota op jouw deurmat.” (…)
Dit jaar is er 12 miljard euro beschikbaar voor duurzame energie, duizend procent meer dan vijf jaar terug. Terwijl windparken op de Noordzee miljarden goedkoper uitvallen. Waar blijft dat geld en waarom geven we het niet terug?” ,,We kunnen het prima uitleggen, maar onze klantenservice krijgt er wel steeds meer vragen over. Mensen beginnen zich af te vragen waarvoor ze betalen.”
[Over de kosten van netbeheerders]
,,Ze hebben afgelopen jaren tot 2 miljard euro aan winsten geboekt en zitten er zeer warmpjes bij. Wat doen ze met die winsten? Ik kan het niet beredeneren.”
Die gaan naar hun netwerken, naar hun aandeelhouders gemeenten en provincies…
,,Maar ook naar allerlei commerciële activiteiten. Netbeheerders moeten zaken oppakken die de markt laat liggen. Nu concurreren ze soms rechtstreeks met ons via hun dochterbedrijven, bijvoorbeeld met het isoleren van huizen en elektrische laadpalen. Benzinestations worden toch ook niet met overheidsgeld onderhouden? Ik vrees voor een nieuwe Vestia.”
De netwerkkosten kunnen flink omlaag, stelt u.
,,De ACM moet dat snel afdwingen. De netbeheerders zijn groot en log en hebben veel te veel personeel in dienst. Moet je eens zien naar de slag die wij maakten sinds we geen overheidsbedrijf meer zijn: Als Essent hadden wij vroeger 10.000 werknemers, nu zijn dat er 4.000. En dat is inclusief de 1200 werknemers van bedrijven die we kochten.”
De netwerkbedrijven zijn monopolist, er is geen prikkel.
,,Precies. De consument kan wel van leverancier wisselen, maar niet van netwerkbedrijf. We leven in een tijd dat mensen keuze willen: van telefoon, internet, energie. Dat is een vrijheid die niet meer weggaat. Op energiegebied wordt de keuze echter steeds kleiner.” (…)’

Consumentenbond en bedrijfsleven delen de zorg

Wat moeten de overheid en de netbeheerders met al het geld, vraagt een aantal regionale dagbladen zich af.

Uit een artikel van het Eindhovens Dagblad
‘(…) De Consumentenbond is het met Essent eens. ,,De kosten voor burgers gaan iedere keer omhoog en dat moet anders.” (…)’

Uit een bericht van de PZC
‘(…) Deze krant dook in de jaarverslagen van de drie grootste netbeheerders en constateerde dat zij er warmpjes bij zitten. Samen boeken Alliander, Enexis en Stedin de afgelopen drie jaar ruim 2,3 miljard winst. De helft gaat naar gemeenten en provincies, als dividend. De rest gebruiken ze onder andere om hun eigen vermogen (verder) te verhogen. Inmiddels hebben de grote drie ruim 10 miljard euro achter de hand, 1 miljard meer dan eind 2011.
Steeds meer bedrijven en consumenten vragen zich af waarom. Uit een nieuwe enquête van grootverbruikers-vereniging VEMW onder 149 bedrijven uit de industrie, ict, zorg en overheid blijkt dat meer dan 90 procent zich grote zorgen maakt over de stijgende netwerkkosten.
,,Terwijl de prijs van stroom en gas afgelopen jaren juist flink is gedaald, geldt het omgekeerde voor de belastingen”, zegt directeur Hans Grünfeld. ,,Ondernemers vrezen dat de concurrentiepositie van Nederland schade oploopt door de oplopende kosten.” Eerder klaagden de VEMW en de Consumentenbond al over de vele commerciële activiteiten die netwerkbeheerders verrichten naast hun corebusiness: het onderhouden van het gas- en stroomnet. De ACM, die de tarieven van netbeheerders reguleert, zegt dat ‘netbeheerders niet meer mogen rekenen dan nodig is’. ,,Tegelijkertijd moeten ze voldoende kunnen investeren in het netwerk om dit betrouwbaar en veilig te houden”, zegt een woordvoerder. (…)’

‘Energiebelasting kan omlaag’

Uit een artikel van De Gelderlander
‘(…) En dan is daar nog de energiebelasting. Die is nu al goed voor 45 procent van de nota en loopt de komende jaren verder op, vooral door de Opslag Duurzame Energie (ODE). Vanuit die belasting moeten windmolens en zonneparken worden gefinancierd. Nu betaalt een gemiddeld huishouden jaarlijks 60 euro aan ‘groene’ belasting. In 2020 is dat al 200 euro, ruim het drievoudige dus. Daarover groeit de verbazing. Terwijl de belasting voor duurzame energie in ijltempo stijgt, dalen de kosten voor duurzame energie net zo hard. Met andere woorden: is al die belasting wel nodig? (…)’

Uit het artikel van de PZC
‘(…) Ondertussen dalen de kosten voor verduurzaming sterk. De twee windparken op zee die het kabinet afgelopen jaar aanbesteedde, vergen 7 miljard euro minder subsidie dan eerder werd ingeschat. (…)
Het ministerie van Economische Zaken heeft geen concrete plannen voor tariefsverlagingen, zegt een woordvoerder desgevraagd. Voorlopig gaan de kosten voor duurzame energie omhoog. Dit jaar betalen huishoudens gemiddeld 60 euro extra en dat loopt op tot 200 euro in 2020, berekende vergelijker Pricewise eerder deze week. Andere schattingen voorzien zelfs bedragen tot bijna 300 euro. (…)’

Bronnen
AD, 11 februari 2017: Energierekening loopt op. ‘Gek dat niemand zich druk maakt’ (via Blendle)
PZC, 11 februari 2017: Wat moeten de netbeheerders met al ons belastinggeld? (via Blendle)
De Gelderlander, 11 februari 2017: Wat moeten de netbeheerders met al ons belastinggeld? (via Blendle)
Eindhovens Dagblad, 11 februari 2017: ‘Energie is onnodig duur‘ (via Blendle)
Foto Lammers: Essent. Inzet meter: Enexis

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.