Gasberaad: ‘Raadsleden, sta op voor Groningen’

Gasberaad: ‘Raadsleden, sta op voor Groningen’

11 mei 2017 Vandaag geeft de Nationaal Coördinator Groningen uitleg over de onrust over de schadeafhandeling aan leden van gemeenteraden en Provinciale Staten. Het Groninger Gasberaad roept alle genodigden per brief op zich samen in te zetten voor een onafhankelijke schadeafhandeling. Zonder de NAM, maar ook zonder het ministerie van Economische Zaken.

Nadat bekend werd dat de NAM uit de schadeafhandeling stapt, wordt er gewerkt aan een nieuw schadeprotocol. Een onrustig proces, waarbij de maatschappelijke organisaties onlangs uit het overleg stapten naar aanleiding van een brief van minister Kamp waarin het leek of de uitkomst van het proces al vastlag.

Naar aanleiding van die onrust, vroegen de burgemeesters van gemeenten in en langs de randen van het aardbevingsgebied Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders om uitleg. Vandaag geeft Alders die uitleg, aan gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) In totaal zijn er 21 gemeenteraden uitgenodigd voor de bijeenkomst. Achttien hiervan komen uit de provincie Groningen en drie uit Drenthe. (…)
Ook is er veel boosheid over het massaal afwijzen van schade in de buitengebieden. Dat is de reden waarom de gemeenteraden van Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze ook aanschuiven. (…)’

In aanloop naar de bijeenkomst, stuurde het Groninger Gasberaad alle genodigden een brief met de oproep zich gezamenlijk in te zetten voor een onafhankelijk schadeprotocol.

Uit de brief van het Gasberaad
‘(…) De huidige aanpak is te gefragmenteerd en te weinig vanuit een visie op de toekomst (zegt ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid). Er moet een Delta Commissie komen, boven alle partijen, met visie en integrale uitvoeringsprogramma’s. Dat gaat niet vanzelf gebeuren. Als we niks doen gebeurt het zeker niet. En voor de duidelijkheid: níet de techneuten en ook níet de juristen gaan deze problemen voor ons oplossen. Alleen politieke wil op alle niveaus kan hier werkelijk iets voor de Groningers betekenen.
Daarom ondersteunen we de dringende oproep die burgemeester Van de Nadort afgelopen weekend deed: Sta op voor de Groningers! (…)’

‘Ook EZ uit schadeafhandeling’
Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging lieten vorige week weten wel weer te willen praten, maar onder voorwaarden. Eén van die voorwaarden is dat niet alleen de NAM, maar ook het ministerie van Economische Zaken uit de schadeafhandeling stapt.

Uit een bericht van het Groninger Gasberaad
‘(…) De schadeafwikkeling wordt geheel onafhankelijk van de verantwoordelijken voor de schade (NAM en EZ). De Maatschappelijke Stuurgroep doet daar concrete voorstellen voor. Een kernpunt is, dat er een onafhankelijke Autoriteit Mijnbouwschade komt. Deze autoriteit is een college waarvan de leden voor 50% benoemd worden door EZ en 50% door de Maatschappelijke Stuurgroep. (…)’

Naast ‘onafhankelijkheid’, noemen de maatschappelijke organisaties nog twee uitgangspunten voor het nieuw te vormen schadeprotocol: de schadebepaling moet rechtvaardig zijn en de ongelijkwaardige positie van de gedupeerde tegenover veroorzakers NAM en EZ moet verdwijnen, aldus het voorstel.

Bronnen
RTV Noord, 9 mei 2017: Alders geeft openheid van zaken
Brief Groninger Gasberaad aan genodigden bijeenkomst Nationaal Coördinator Groningen
Dagblad van het Noorden, 5 mei 2017: ‘Ministerie moet ook uit schadeafwikkeling’
Groninger Gasberaad, 5 mei 2017: GBB en Gasberaad presenteren: de contouren van een nieuw schadeprotocol met maatschappelijk draagvlak
FluxEnergie, 18 april 2017: Brief Kamp bemoeilijkt overleg schadeprotocol aardbevingen
FluxEnergie, 20 april 2017: Kamp: ‘Nieuwe schadeprotocol aardbevingsgebied staat nog niet vast’

Foto’s: NCG, NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.