Gerald Schotman (NAM): ‘Draai de gaskraan voorlopig niet verder terug’

Gerald Schotman (NAM): ‘Draai de gaskraan voorlopig niet verder terug’

30 maart 2017 – ‘We hebben tijd en rust nodig om meer onderzoek te doen. Draai de gaskraan voorlopig niet verder terug.’ Dat zei Gerald Schotman, de directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gisteren in Stand.nl. De gaskraan in één keer dichtdraaien is volgens hem niet verstandig.

Uit een bericht van NPO1
‘(…) Er is volgens Schotman heel veel energie nodig om gaswinning te vervangen. Alle windparken bij elkaar zorgen voor 23 dagen Gronings gas. “We moeten veel sneller zijn met de omzetting van energiesystemen. Ik denk dat Nederland meer aan energiebesparing moet doen. Daar zit het laaghangende fruit. Normen stellen voor energiebesparing.” Volgens Schotman ligt daar een opdracht voor het nieuwe kabinet.

‘Niet vijf windparken maar vijftig windparken’
Schotman vindt dat de overheid meer de regie moet gaan nemen. Om de gaswinning te vervangen heb je misschien wel vijftig windmolenparken nodig. “De politiek moet met geld komen en niet alleen met beloftes. Zorg als overheid dat kleine en grote bedrijven om de tafel gaan. Voor innovatie en werkgelegenheid. Zet een stip aan de horizon en denk in lange termijnen. Daden bij woorden”, geeft Schotman politici mee in de formatie. (…)’

Beluister hier het gesprek met Gerald Schotman  (25′)

Uit een bericht van de Groninger Krant
‘(…) De stelling was: ‘We kunnen alleen van het aardgas af als we flink investeren in innovatie’. (…)
Schotman is het eens met de stelling en 77% van de meer dan 600 stemmers ook. Schotman vindt dat we op de goede weg zijn, maar er wel nog een paar flinke slagen moeten worden gemaakt. Volgens Schotman zal gaskraan niet erg snel dicht gaan aangezien de leveringszekerheid voorop staat. Hij geeft aan een voorstander te zijn van realisme.
Gerald Schotman: “Er gaan sommige dingen goed en sommige dingen ook niet, daarom moet de NAM bij zijn eigen leest blijven. Daarvoor hebben we de NCG in het leven geroepen. NAM stelt stelt data en inzichten beschikbaar. De oplossingen voor Groningen zijn maatwerk en die zijn per definitie niet eenvoudig.”
De NAM-directeur is zich bewust van de ellende in Groningen en geeft aan dat als je er midden inzit, het nooit snel genoeg gaat. Toch vindt hij dat goed doen altijd beter is dan snel doen. Ruimhartigheid is niet alleen maar geld, het is ook mensen perspectief te bieden. Mensen moeten door kunnen gaan met hun levens. (…)

Nieuwe kabinet
Sven Kockelmann geeft aan dat de energietransitie veel geld kost en wil weten wat het advies van Schotman is aan het nieuwe kabinet. Schotman stelt dat het plan van de NAM is ingeleverd en iedereen er wat van heeft gevonden. “We moeten NCG de kans geven en de rust bewaren zodat plan ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Niet doel van de discussie om de kraan dicht te draaien, alle belangen moeten worden overwegen.”

‘Ambitieniveau energietransitie moet omhoog’
Schotman wil dat er geld in een fonds wordt gestopt om innovatie van de grond te krijgen. “Het ambitieniveau moet omhoog,” vindt hij. “Sneller omschakelen en de kosten naar beneden.” Energiebesparing is volgens Schotman de echte eerste uitdaging, zeker voor de industrie. Vertaald naar concrete maatregels is dat dan normen stellen en beleid maken. “Belangrijk is hoeveel CO2 we kunnen beperken, dus daar ook aan handen en voeten aan geven, dat is wat mij betreft het punt aan de horizon. Dus beleid ontwikkelen dat voorspelbaar en constant is.”

Nog lang gas nodig voor gascentrales
Realiteit en ambitie moeten samen gaan volgens Schotman, gas is nog lang nodig voor gascentrales. 16% van de energie is in 2023 is hernieuwbaar, gas blijft daarbij belangrijk. “De vraag is of we het gas moeten gaan importeren of ons eigen gas daarvoor moeten gebruiken. Keuzes maken als land en nadenken over veel grotere windparken in de Noordzee, bijvoorbeeld 50 parken.” Hij pleit voor een langetermijnbeleid en een minister voor klimaat. (…)’

Bronnen
NPO Radio 1, 29 maart 2017: Gerald Schotman (NAM): ‘Draai de gaskraan voorlopig niet verder terug’
Groninger Krant, 29 maart 2017: Gerald Schotman: ‘Krachtiger inzetten op de energietransitie’
Foto’s: NAM

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.