Getijdenenergie opwekken met vliegers: ‘Eerste tests veelbelovend’

Getijdenenergie opwekken met vliegers: ‘Eerste tests veelbelovend’

15 maart 2017Met vliegers is goed energie op te wekken uit langzaam stromend water. Dat stelt de Nederlandse startup SeaQurrent na de eerste tests met hun TidalKite, een onderwater vliegersysteem. De startup verwacht het systeem in 2020 klaar te hebben.

Uit een bericht van SeaQurrent
‘(…) Het gepatenteerde systeem bestaat uit meerdere subsystemen. De TidalKite onderwatervlieger heeft een simpel, maar robuust ontwerp en zit vol slimme elektronica. De vlieger zelf is met een kabel aan de zeebodem verankerd en perst vloeistof naar een hydromotor. De hydromotor bevat een generator die de groene elektriciteit opwekt. Het volledige systeem is zo ontworpen dat deze ecologisch verantwoord werkt en veilig is voor zeeleven. De TidalKite bestaat uit meerdere vleugels, waardoor deze in staat is om in één beweging een grote hoeveelheid energie te oogsten uit het langsstromende water.

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) „Een systeem met twee vliegers levert 500 kilowatt energie”, stelt Wentzel. „Dat is genoeg om zevenhonderd huishoudens van stroom te voorzien.” Het is een betrouwbare bron. „Er zijn kleine pieken en dalen door eb en vloed maar daar kan je op inspelen want het is een eeuwig herhalend patroon.” Hij verwacht dat het systeem goed werkt langs onder meer de Hollandse kust en de Noordzeekust van de Waddeneilanden, waar hele parken kunnen verrijzen, maar ziet ook kansen in landen als Canada en Frankrijk. (…)’

SeaQurrent testte het systeem in januari op kleine schaal in onderzoeksinstituut Marin. Met veelbelovend resultaat, aldus SeaQurrent.

Uit een bericht van SeaQurrent
‘(…) Ing. Youri Wentzel, oprichter van SeaQurrent en uitvinder van de TidalKite Power Plant: ‘De effectiviteit van het systeem, gecombineerd met de lage kosten voor de bouw, de installatie en het onderhoud, kan voor een internationale doorbraak zorgen door elektriciteitsopwekking uit ondiepere kustwateren met lagere stroomsnelheden financieel aantrekkelijk maken’. (…)
De verwachting is dat de technologie in 2019 gereed is en vervolgens al binnen enkele jaren op prijs kan concurreren met offshore wind’. (…)’

In Nederland wordt al getijdenenergie opgewekt met onderwaterturbines bij de Afsluitdijk en de Oosterscheldekering. Daar wordt energie gehaald uit snelstromend water.

Bronnen
SeaQurrent, 14 maart 2017: Dutch start-up successfully tests underwater kite
Dagblad van het Noorden, 15 maart 2017: TidalKite: energie uit getijdestroom (via Blendle)
Leeuwarder Courant, 15 maart 2017: ‘Vliegers’ voor energie uit zee (via Blendle)

Foto: Testen van de TidalKite bij Marin (SeaQurrent)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.