Groen gas is niet populair

26 februari 2016 – Terwijl ruim de helft van de Nederlandse huishoudens voor groene stroom kiest, heeft nog maar 15 procent groen gas. Velen blijken groen gas ook te wantrouwen. HIER klimaatbureau liet het onderzoeken.

Uit een persbericht van HIER klimaatbureau
‘(…) Terwijl ruim de helft van de Nederlandse huishoudens voor groene stroom kiest, heeft nog maar 15 procent groen gas. Meer dan een derde (37%) weet zelfs niet of hun gas groen of grijs is. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.844 respondenten in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau.

Twee keer meer CO₂-uitstoot door gas dan stroom
Omdat er in Nederland nog nauwelijks duurzaam opgewekt gas (biogas) wordt aangeboden, gaat het bij groen gas meestal om gas waarvan de CO₂-uitstoot wordt gecompenseerd door ergens anders uitstoot van broeikasgassen te voorkomen of reduceren.
Jade Oudejans, compensatiedeskundige bij het HIER klimaatbureau: “We merken dat niet iedereen zich bewust is van zijn gasverbruik en dat veel mensen bij energie als eerste denken aan elektriciteit. Voor het tegengaan van klimaatverandering is de keuze voor groen gas echter heel belangrijk, want Nederlandse huishoudens stoten met gas bijna twee keer zoveel CO₂ uit als met stroom. Uiteindelijk moeten we volledig van aardgas af en overstappen op duurzame alternatieven zoals warmte en biogas, maar tot die tijd is gecompenseerd gas in combinatie met gasbesparende maatregelen een goede oplossing.”

Veel wantrouwen in groen gas
Veertig procent van de Nederlanders heeft geen groen gas. De meest voorkomende reden om niet voor groen gas te kiezen, is wantrouwen. Ruim een kwart van de respondenten die geen groen gas hebben, geven aan dat zij het niet vertrouwen. Andere veelvoorkomende redenen zijn het feit dat de energieleverancier het niet aanbiedt, het niet belangrijk vinden of de prijs.

Wel groene stroom, maar geen groen gas
Maar liefst 37 procent van de Nederlanders heeft geen idee of hun gas groen of grijs is. Opvallend is dat bijna een derde van deze groep wel weet dat zij groene stroom heeft.
Stijn de Lange van vergelijkingssite Independer: “De groenheid van een energiecontract wordt door de consument over het algemeen beoordeeld op basis van het stroomproduct. Niet veel mensen kijken naar de duurzaamheid van het gas. Gelukkig zien we bij aanbieders van écht groene stroom, ook vaak CO₂-gecompenseerd gas, maar dat is niet altijd het geval. Zeker bij stroom die ‘vergroend’ is met buitenlandse certificaten, wordt de CO₂-uitstoot niet gecompenseerd.”

Gasverbruik compenseren via clean cookstove projecten bij Independer
Om meer Nederlanders over te halen hun gasverbruik te compenseren, biedt Independer consumenten sinds kort de mogelijkheid om voor één euro per maand een gedeelte van hun gasverbruik te compenseren via COOX4Climate. COOX4Climate dringt CO₂-uitstoot terug door schone en efficiënte kooktoestellen bereikbaar te maken voor de miljarden gezinnen in ontwikkelingslanden die nog op open vuur koken. Koken op open vuur is naast een klimaatprobleem ook een groot gezondheidsprobleem. Independer geeft zelf het goede voorbeeld en compenseert haar eigen CO₂-uitstoot ook via COOX4Climate. (…)’

Bronnen
HIER klimaatbureau, 26 februari 2016: 15 procent Nederlanders heeft groen gas
Independer
Coox4Climate

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.