‘Groen kabinet is noodzaak’

4 mei 2017De Volkskrant signaleert dat ondernemers ‘snakken naar wetgeving op het gebied van duurzaam zakendoen’. Alle brieven aan de informateur maken duidelijk dat ‘een groen kabinet puur ondernemersbelang is’.

Rob van Tilburg (Royal HaskoningDHV): ‘Huidige economie is op zijn einde

Wat zit daar achter, vraagt de Volkskrant zich af.
Uit het artikel van de Volkskrant
‘(…) Het regent oproepen van bedrijven aan de regering in oprichting. Kom met een krachtig klimaatbeleid. Het bedrijfsleven wil dat de overheid eindelijk een duidelijke koers uitzet naar een naar een duurzame economie. ‘Maatschappelijk verantwoord kapitalisme breekt door.’ (…)
In het bedrijfsleven zien steeds meer mensen het belang van duurzaam ondernemen in, zegt manager Rob van Tilburg van Royal HaskoningDHV, deelnemer aan De Groene Zaak. ‘Wetenschappers, bedrijven en burgers: allemaal zeggen ze ongeveer hetzelfde. Richt de samenleving opnieuw in, want de huidige economie is op zijn einde. Een nieuwe regering moet echt het verschil maken.’ Het bedrijfsleven is al volop bezig met duurzaamheidsprojecten, stelt De Groene Zaak. Maar de overheid moet de beslissende zet geven.  (…) Een omslag bereik je vooral door als overheid nieuwe spelregels in te voeren, zegt Van Tilburg: ‘Hang een prijskaartje aan de effecten die je wil verkleinen en een beloning aan de effecten die je wil vergroten. Dat gebeurt nu niet. (…)

Jan Jonker (hoogleraar duurzaam ondernemen): ‘Bedrijven begin zelf een fonds’

Bedrijven willen vooral duidelijkheid van de overheid om te kunnen bepalen welke investeringen zij gaan doen, zei werkgeversvoorzitter Hans de Boer (VNO-NCW) eerder tegen de NOS. ‘Het gaat om nieuwe strategische investeringen waar veel onzekerheid aan zit. De overheid moet dus aangeven: dit doen we voor dertig of vijftig jaar.’ Met de energietransitie zijn komende jaren mogelijk tientallen miljarden euro’s gemoeid. Dat kan bedrijven veel geld kosten, maar ook opleveren. Blijft de overheid windenergie stimuleren, dan zal het voor bedrijven kunnen lonen om te investeren in nieuwe technieken op dat gebied. Maar dan moeten ze wel zekerheid hebben dat de overheid dat beleid niet ineens weer omgooit, zoals dat bijvoorbeeld is gebeurd met het stimuleren van schonere auto’s. (…)
[Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen]: ‘Laten die bedrijven een fonds oprichten voor kennisontwikkeling over duurzaamheid. Steek daar jaarlijks 1 procent van je omzet in. Dan zal de regering makkelijker over te halen zijn om ieder jaar meer uit te geven aan duurzaamheid.’ (…)’

Bronnen
De Volkskrant, 4 mei 2017: Groen kabinet is puur ondernemersbelang (via Blendle)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar
Portretfoto’s: LinkedIn

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.