GroenLinks: geen gasrotonde, maar een North Sea Grid

25 februari 2015 – Stop met de geldverslindende gasrotonde, stelt GroenLinks in een rapport. Werk liever samen aan windenergie op de Noordzee, dat zorgt voor minder klimaatverandering en energie-import uit onbetrouwbare landen. Bovendien geeft het een alternatief voor gaswinning in Groningen en het levert banen op.

Uit een bericht van GroenLinks
‘(…) “De conclusie is helder”, vindt GroenLinks-partijleider Bram van Ojik. “Het is onverstandig om miljarden te investeren in de infrastructuur voor gas terwijl heel Europa juist gaat inzetten op onafhankelijkheid van landen als Rusland.” Nederland zou zich volgens Van Ojik beter kunnen richten op het verbinden van duurzame energiebronnen op en rond de Noordzee. “Dan maken we ons minder afhankelijk van de grillen van Rusland, creëren we meer banen en doen we de aarde ook geen geweld aan.” (…)’

Bram Van Ojik en Bas Eickhout (GroenLinks delegatieleider in het Europees Parlement) verwijzen in een opiniestuk in de Volkskrant naar de onrust door de Groningse gaswinning en naar de ontwikkeling van een Europese Energie Unie. Ze pleiten tegen de gasrotonde. Nederland investeerde al 8,2 miljard euro in deze infrastructuur om gas op te slaan en te transporteren binnen noordwest Europa.

Uit het opiniestuk in de Volkskrant
‘(…) Nederland gaat lijnrecht in tegen wat Europees als common sense wordt gezien: investeer in innovatie en de toekomst, maak je minder afhankelijk van Poetin.
Wie de Energie-unie serieus neemt en leert van het Groningse gasdebacle, stopt met de gasrotonde. Er is namelijk een alternatief beschikbaar. Nederland moet zich richten op een internationaal geïntegreerd elektriciteitsnetwerk in de Noordzee, een ‘North Sea Grid’. (…)’

Dit North Sea Grid bestaat uit zogenoemde ‘hubs’, een soort stopcontacten op zee, die offshore windparken onderling met elkaar verbinden. Hierdoor hoeft niet ieder windpark zijn eigen dure kabel naar land te trekken.

Uit het rapport Samenwerken op de Noordzee
‘(…) Door in te zetten op het windpotentieel van de Noordzee en een bijbehorend internationaal elektriciteitsnetwerk (North Sea Grid) bereiken we:
• de overstap naar duurzame energie;
• een einde aan de afhankelijkheid van energie uit onbetrouwbare landen;
• duurzame economische groei en werkgelegenheid;
• een winstgevend alternatief voor de gasrotonde;
• een leiderschapspositie in een snelgroeiende wereldwijde markt. (…)’

Bronnen
GroenLinks, 24 februari 2015: Met windenergie van de Noordzee zijn we minder afhankelijk van Gronings en Russisch gas
de Volkskrant, 25 februari 2015: Stop met gas en investeer in duurzame Noordzeegrid

Rapport
GroenLinks, februari 2015: Samenwerken op de Noordzee

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.