‘Hef nu een belasting op CO2-uitstoot’ – ‘Met groen-rechts kan het’

11 april 2017 – update De Correspondent komt vandaag met een indringend pleidooi voor belasting op CO2-uitstoot. ‘Politici houden niet van belastingen heffen. Kiezers houden er niet van. Maar een belasting op CO2-uitstoot zou het smeermiddel voor de nieuwe coalitie kunnen zijn.’

Uit het pleidooi van De Correspondent
‘(…) Van econoom tot milieuactivist, van progressief tot conservatief, en van het bedrijfsleven tot organisaties als het IMF en de Wereldbank, iedereen pleit ervoor. Hef belasting op CO2. Landen die dat deden, laten zien dat het werkt.  Dit voorstel gaat tegen alle politieke wetten in. Maar kan de nieuwe coalitie juist bij elkaar brengen. (…)
Er bestaat één belangrijk argument tegen een koolstofbelasting: ze raakt lage-inkomensgroepen het hardst. (…) Voor dit probleem [is] een oplossing. Combineer de CO2-heffing met een lagere inkomensbelasting. Dan houden mensen die méér moeten gaan betalen voor hun benzine, ook méér salaris over. (…)

Met groen-rechts kabinet kansen groter dan ooit
Met een eventueel groen-rechts kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn de mogelijkheden groter dan ooit. ‘Mark Rutte wil in de eerste plaats regeren. Als hij daar D66 en GroenLinks voor nodig heeft, zou hij over te halen moeten zijn,’ verwacht Rick van der Ploeg, hoogleraar economie aan de Universiteit van Oxford en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Daarnaast: een belasting op CO2 mag reuze links lijken, ze is in feite hartstikke liberaal. Door het Europese handelssysteem goed te combineren met een Nederlandse minimumprijs, kan een nu falende handelsmarkt versterkt worden. (…)

Hoe hoog moet de belasting zijn ?
De grote vraag: hoe hoog moet de CO2-heffing voor de industrie en elektriciteitsbedrijven dan zijn om in 2050 een koolstofarme economie te krijgen?Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving berekenden eind vorig jaar dat de ideale CO2-prijs in Nederland tussen de 60 en 300 euro per ton zou moeten liggen, wil Nederland de uitstoot in lijn houden met het 2-graden-doel van Parijs. Deze prijs zou moeten oplopen naar 200 tot 1.000 euro per ton in 2050. (…) 

Het vergt durf om dat door te voeren. ‘Je zou kunnen beginnen met 30 euro per ton,’ stelt Van der Ploeg voor. ‘En dan laat je het met 2 procent per jaar stijgen, gelijk aan de groei van de wereldeconomie. Dan denken alle fossiele bedrijven vanzelf: ‘Het moet anders’.’ (…)
Dus, Edith Schippers, legt u dit voorstel morgen op de onderhandelingstafel? (…)’

 

Bronnen
De Correspondent, 11 april 2017: Dit voorstel gaat tegen alle politieke wetten in. Maar kan de nieuwe coalitie juist bij elkaar brengen (Alleen voor leden. Lidmaatschap € 6 per maand)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.