Kamp: ‘Nieuwe woningen niet meer automatisch op gasnet’

Kamp: ‘Nieuwe woningen niet meer automatisch op gasnet’

5 juli 2016Nieuwbouwhuizen worden niet meer automatisch aangesloten op het gasnet, zei minister Kamp gisteren bij de afsluiting van de Energiedialoog. Gisteren pleitte netbeheerder Stedin ook voor het opheffen van de wettelijke verplichting altijd een gasleiding aan te leggen. ‘Aardgas als bron van verwarming op z’n retour’, concudeert de NOS.

Minister Kamp wil ruimte maken voor het experimenteren met gasloze wijken.

Uit een bericht van Tubantia
‘(…) ,,Ik wil gemeenten de vrijheid geven te experimenteren met woonwijken die geen gasaansluiting meer hebben, maar gebruik maken van restwarmte”, zei Kamp op de bijeenkomst tegen lokale en provinciale bestuurders die hem vroegen dat snel mogelijk te maken. Onder meer de steden Utrecht en Tilburg pleiten hiervoor. (…) Volgens Kamp is hij druk bezig met de wet aan te passen. ,,Ik had het vorig jaar al willen doen, alleen stemde de Eerste Kamer toen de nieuwe Stroomwet af, waarin de aanpassing een onderdeeltje van was. Een nieuw voorstel komt er zo snel mogelijk aan.” (…)’

Stedin: Gasaansluiting bij nieuwbouw maatschappelijk niet meer verantwoord
Gisteren pleitte (toevallig?) lokale netbeheerder Stedin ook voor het opheffen van de wettelijke aansluitplicht. ‘De Utrechtse nieuwbouwwijk Haarrijn biedt een mooie kans om circa 650 energiezuinige en aardgasloze woningen te bouwen.’

Uit een bericht van Stedin
‘(…) Energiezuinige nieuwbouwwoningen zonder aansluiting op het gasnet zouden de nieuwe norm moeten worden. (…) Voorwaarde hiervoor is dat de Rijksoverheid de huidige wetgeving aanpast, zodat de aansluitplicht vervalt.

Onnodige investering in infrastructuur
Netbeheerders zijn nu nog verplicht iedere nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten als daar door de projectontwikkelaar om gevraagd wordt. Uit de praktijk blijkt dat zo’n driekwart van de nieuwe woningen nog op het gasnet wordt aangesloten, terwijl er duurzame alternatieven voorhanden zijn. Voor Stedin gaat het om jaarlijks zo’n 10.000 aansluitingen en landelijk naar schatting bijna 40.000 aansluitingen. Daar zijn investeringen van zo’n € 100 miljoen per jaar mee gemoeid. Als alle woningen in 2050 CO2-neutraal moeten zijn, zullen deze investeringen door de netbeheerders niet meer worden terugverdiend. Stedin wil niet langer verplicht worden om publiek geld in stranded assets te investeren.

Naar een recht op comfort
,,We moeten van het recht op een gasaansluiting naar het recht op comfort’’, zegt David Peters, directeur Strategie en Innovatie van Stedin. ,,Wie CO2-neutraal wil zijn, moet afscheid nemen van aardgas in de gebouwde omgeving. Het is zonde van het geld om nieuwe woningen nog aan te sluiten op het gasnet, terwijl er betaalbare alternatieven zijn.” In Nederland zijn al verschillende nieuwbouwprojecten gerealiseerd met betaalbare, comfortabele woningen die worden verwarmd met een warmtepomp. Bouwen zonder gasketel kan dus allang en zou de nieuwe norm moeten worden.

Gemeenten willen ook van aansluitplicht af
Het zit niet alleen Stedin dwars dat netbeheerders verplicht zijn nieuwe woningen aan te sluiten op het gasnet. Ook gemeenten zouden daar graag meer zeggenschap over hebben. Peters: “Gemeenten willen graag hun rol pakken in het CO2-neutraal maken van hun wijken, maar lopen daar tegen juridische grenzen aan. We zijn daarom blij dat de gemeente Utrecht hetzelfde denkt over gasloze nieuwbouw als wij. Samen vragen we de overheid de aansluitplicht gas voor nieuwbouw woningen te schrappen.’’ (…)’

Milieudefensie: ‘Álle huizen van het gas af’
Uit een bericht van de NOS
‘(…) Sommige milieuorganisaties gaan nog veel verder. Milieudefensie wil dat niet alleen nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting meer krijgen, maar ook dat alle bestaande huizen in Nederland geen gas meer gebruiken. Volgens Milieudefensie biedt dat alleen maar voordelen.
“Je huis wordt er comfortabeler van, je hebt geen energierekening meer, het levert heel veel groene banen op en het zorgt er ook nog eens voor dat de aardbevingen in Groningen stoppen”, zegt Ike Teuling van Milieudefensie. Ze erkent dat de gasaansluiting in alle huizen vervangen een behoorlijke klus is.

“Alle woningen en gebouwen in Nederland gasvrij maken is hartstikke ambitieus, maar ook noodzakelijk om de afspraken van het klimaatakkoord in Parijs te kunnen halen en om de aardbevingen te stoppen.” Volgens Milieudefensie kunnen de aanpassingen sneller gerealiseerd worden dan menigeen denkt.

Onderzoeken tonen volgens de organisatie aan dat al binnen vijf jaar het gasverbruik in Nederlandse huizen met de helft naar beneden kan. Als er daarna nog een schepje bovenop gaat, kunnen alle gebouwen en woningen in 2035 zonder aardgas, aldus Milieudefensie.

Minister Kamp: ‘Dat gaat me te snel’
Dit laatste gaat minister Kamp van Economische Zaken veel te snel, ook al is ook hij voorstander van een overgang op duurzame energie. “We moeten er wel voor zorgen dat onze economie blijft draaien, dat de huizen ook ’s winters warm blijven, dus het moet wel op een verstandige en verantwoorde manier gebeuren.” (…)’

 NOS-Journaal 4 juli 2016 (1’57”)

Bronnen
Tubantia, 4 juli 2016: Kamp: Nieuwe woningen niet meer automatisch op gasnet
Stedin, 4 juli 2016: Stedin en gemeente Utrecht willen af van wettelijke gasaansluitplicht nieuwbouw
NOS, 4 juli 2016: Aardgas als bron van verwarming op z’n retour
Foto: still uit NOS-reportage

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.