Klimaatpleidooien vanuit bedrijfsleven ergeren Rutte

Klimaatpleidooien vanuit bedrijfsleven ergeren Rutte

18 mei 2017De demissionair premier heeft gisteren in de Tweede Kamer nogal geërgerd gereageerd op de klimaatpleidooien vanuit het bedrijfsleven. ‘Nogal makkelijk’, vond Rutte, die tegelijk zei dat hij het klimaatbeleid ‘zeer serieus’ neemt.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de vastgelopen formatiepoging bleek de ergernis van Rutte over de dringende adviezen vanuit o.a. het bedrijfsleven. De ergenis van Rutte bleek na een vraag van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.
Uit het kamerverslag
‘(…) Mevrouw Thieme (PvdD):
Bij de eerste formatieronde hebben wij onze zorgen geuit over de vraag of dit kabinet wel een groen kabinet zou worden, met name omdat het motorblok zou bestaan uit VVD en CDA. Afgelopen weken is vanuit VNO-NCW, 400 organisaties en het bedrijfsleven aan de onderhandelaars een dringend verzoek gedaan. Gisteren is er ook weer een petitie aangeboden. Ik noem ook het klimaatmanifest van Jan Terlouw en de jongerenorganisaties van diverse politieke partijen. Dit kabinet moet groen worden; dat is een duidelijk signaal vanuit de samenleving, ook gelet op de uitslag van de verkiezingen. In het verslag van mevrouw Schippers staat dat er ook op het gebied van klimaat geen overeenstemming kon worden bereikt. Dat heeft, om in de woorden van Herman Wijffels te spreken, alles te maken met het feit dat de voorman van het CDA helemaal niets heeft met dat onderwerp. Is de heer Rutte bereid om, ook omwille van het partijoverstijgende belang bij het tegengaan van klimaatverandering en de rampspoed die klimaatverandering over ons heen brengt, te kijken naar een kabinetsformatie zonder het CDA? (…)

De heer Mark Rutte (VVD):
Ik wil toch nog even iets zeggen in reactie op wat is gezegd over het bedrijfsleven en al die deskundigen die van alles willen. Ik daag hen ook uit. Al die bedrijven zeggen: we moeten dit zus en zo doen. Maar als je vraagt naar hun voorstellen — hoe moeten we dat dan doen — en vervolgens optelt waar ze mee terugkomen, dan moet je constateren dat het gaat om ongeveer 10% tot 20% van wat nodig is om alleen al de doelstellingen van Parijs te halen. Het is ook voor die grote bedrijven nogal makkelijk om te roepen dat er van alles moet. Als je vervolgens vraagt om een concrete agenda en hoe ze het voor zich zien, dan krijg je een antwoord waarmee je nog niet een kwart invult van wat er moet gebeuren. (…) Mevrouw Thieme heeft het over het grote bedrijfsleven. Men is ook naar Spitsbergen geweest. Ik denk dan: ja jongens, had daar dan een plan gemaakt over hoe we het moeten doen. Als je dan kijkt wat men uit Spitsbergen mee terugneemt, dan is dat ongeveer 10 tot 20% van wat er moet gebeuren.

Mevrouw Thieme (PvdD):
Ik maak hier bezwaar tegen. Het kabinet-Rutte II heeft nota bene een klimaatzaak aan de broek gekregen. De rechter heeft in dat kader ook gezegd dat het vorige kabinet veel te weinig voor het klimaat heeft gedaan. De heer Rutte zet het bedrijfsleven en alle organisaties die strijden voor een beter klimaatbeleid nu weg als dromers zonder concrete plannen. Ik vind dat schandalig. (…) Het is mij volstrekt onduidelijk of de heer Rutte het klimaatbeleid serieus gaat nemen, ook tijdens de komende formatieonderhandelingen. Ik wil duidelijk van hem horen dat hij dat serieus neemt, want anders laat hij ontzettend veel kiezers en mensen die zich zorgen maken over het milieubeleid in de kou staan.

De heer Mark Rutte (VVD):
Het antwoord is: ja, ik neem dat zeer serieus. (…)’

VNO-NCW reageert op de kritiek van Rutte

In het FD reageert VNO-NCW op de kritiek van Rutte.
‘(…) VNO-NCW blijkt zich niet te herkennen in de kritiek van Rutte. ‘De minister-president wijst er terecht op dat het halen van de doelen van Parijs een monsterklus is’, laat de lobbyclub in een reactie weten. ‘Wij hebben daarom het programma NL Next Level-uitgewerkt met concrete projecten, die grotendeels privaat kunnen worden gefinancierd.’
Ingewijden melden dat Rutte zich vooral ergert aan warme pleidooien uit het bedrijfsleven terwijl van hem vervolgens verwacht wordt de pijn van noodzakelijke maatregelen te verdelen. Zodra ondernemingen voor kosten moeten opdraaien is de kritiek niet van de lucht.
‘Belangrijk is vooral dat de randvoorwaarden op orde worden gebracht door een nieuw kabinet’, zo legt VNO-NCW de bal inderdaad neer bij de overheid. ‘Belangrijk is dat het gebeurt zonder allerlei geboden, verboden en heffingen die burgers en bedrijven nooit zullen accepteren.’ (…)’

 

Bronnen
Tweede Kamer, 76e vergadering, woensdag 17 mei 2017
FD, 17 mei 207: Rutte haalt fel uit naar ‘makkelijk’ klimaatpleidooi van bedrijfsleven (Registratie)
Foto: still uit Debat Gemist

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.