Klimaatverandering – ‘Dralen politiek bedreigt de hele natie’

Klimaatverandering – ‘Dralen politiek bedreigt de hele natie’

7 maart 2017‘Klimaatverandering is een existentiële bedreiging. Nog langer dralen is niet alleen een bedreiging voor Nederland als natie, maar ook voor de economie.’ Vijf hoogleraren pleiten vandaag in een open brief in de NRC voor onmiddellijke actie en voor een klimaatwet. ‘Het is geen kwestie van links of rechts.’

De open brief in de NRC is van
prof. dr. Gert Jan Kramer, hoogleraar duurzame energievoorziening,
prof. dr. Herman Philipse, hoogleraar filosofie,
prof. dr. Marko Hekkert, hoogleraar dynamiek van innovatiesystemen,
prof. dr. Maarten Hajer, hoogleraar urban futures en
prof. dr. Chris Backes LLM, hoogleraar omgevingsrecht.

Uit de open brief in de NRC
‘(…) Existentiële bedreiging
Klimaatverandering is een existentiële bedreiging voor Nederland. Wanneer de opwarming een tipping point passeert zullen de gletsjers op Groenland en West-Antarctica instabiel worden en smelten, waardoor het zeeniveau naar verwachting zo’n vijf tot negen meter zal stijgen. Daar vallen geen dijken tegen te bouwen. De opwarming zal voor delen van Afrika en het Midden-Oosten dusdanige gevolgen hebben dat de migratie naar Europa volledig voorspelbaar zal toenemen. De huidige zorgen van de politiek – van spanningen rondom migratie tot geld voor dijkverzwaring – zullen dus alleen maar groter worden wanneer het probleem van klimaatverandering niet krachtig wordt aangepakt.

Krachtig nationaal beleid nodig
Gelukkig heeft de wereld in Parijs een aanzet daartoe gegeven. Sinds december 2015 is ‘Parijs’ synoniem voor hoop. Maar ‘Parijs’ zal weinig betekenen wanneer het akkoord niet vertaald wordt naar krachtig nationaal beleid – in Nederland en elders. In de Tweede Kamer hebben alle partijen, met uitzondering van PVV en de daaruit vrijgemaakten, voor ‘Parijs’ gestemd. Nu is de vraag aan de orde hoe deze politieke keuze het beste is om te zetten in uitvoerbaar beleid.

Pleidooi voor Klimaatwet
Wij pleiten voor een klimaatwet. Het is het instrument bij uitstek om de internationaal door Nederland overeengekomen doelstellingen ook daadwerkelijk te halen. Het biedt helderheid en zekerheid waardoor burgers weten waar ze aan toe zijn en bedrijven hoe zij hun business kunnen aanpassen. Het is een keuze voor geloofwaardig en effectief bestuur.

Geen kwestie van ‘links’ of ‘rechts’
Klimaatverandering is geen thema dat zinvol kan worden begrepen in termen van ‘links’ of ‘rechts’. Het is existentieel, zeker voor Nederland. In dit licht is het te betreuren dat een klimaatwet momenteel slechts de steun heeft van politiek links (GL, CU, SP, PvdA, D66) en dat politiek rechts (CDA, VVD, SGP) er geen enthousiasme voor weet op te brengen. De reacties van de VVD („onverstandig vanwege de afspraken die in Parijs zijn gemaakt”) en het CDA („Dit moet juist van onderaf geregeld worden en niet van bovenaf opgelegd”) snijden geen hout en zijn op geen enkele manier in overeenstemming met liberale, christelijke of conservatieve principes. (…)

Nog langer dralen bedreigt de natie
Gezien de dreiging van klimaatverandering en de enorme vooruitgang die inmiddels gemaakt is met de commercialisering van hernieuwbare energie, is juist uitstel van actie het gevaar geworden. Nog langer dralen is niet alleen een bedreiging voor Nederland als natie, maar ook voor de economie. (…)
Vandaar ons pleidooi voor een ambitieuze en bindende klimaatwet. Die kan er alleen komen en effectief zijn wanneer links én rechts deze steunen. (…)’

 

Bronnen
NRC, 7 maart 2017: Klimaat is niet ‘links’ of ‘rechts’, dus kom snel met ambitieuze klimaatwet (via Blendle)
Foto’s v.l.n.r. Gert Jan Kramer, Herman Philipse, Marko Hekkert, Maarten Hajer, Chris Backes (foto’s van de resp. universiteiten of LinkedIn)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.