Lankhorst: ‘Risico’s gaswinning hadden eerder onderkend moeten worden’


22 december 2016
Gertjan Lankhorst, de vertrekkende topman van Gasterra, zegt in een afscheidsinterview met het Dagblad van het Noorden dat de risico’s van de gaswinning ‘veel eerder’ onderkend hadden moeten worden. ‘Maar gas blijft voor Groningen een kans’, meent hij.

Gertjan Lankhorst stapt 1 januari over van GasTerra naar VEMW. De huidige topman van GasTerra wordt de nieuwe voorzitter van de VEMW (Vereniging voor Energie, Milieu en Water), een behartiger van de belangen van de zakelijke energiegebruikers.
Uit het afscheidsinterview van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Hij zag zijn handelswaar door de aardschokken aan glans verliezen. Groningen doet er goed aan, zegt hij, om weer veerkracht te tonen. Aan het einde van het gesprek spreekt hij een wens uit. „Ik hoop dat Groningen na alle ellende door de aardschokken nu in de modus van de veerkracht komt. We hebben ons de laatste tijd erg geafficheerd als slachtoffer. Dat wordt een selffulfilling prophecy. Ik zou zeggen: Kom uit de slachtofferrol.” (…)
Hij vindt nog altijd dat Nederland het Groningse gas ondanks de aardschokken moet koesteren. Het heeft ons land rijkdom, comfort en een enorme reductie van de smog gebracht, vertelt hij. (…)
De aardschok die met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter op 16 augustus 2012 het Noord-Groningse Huizinge trof, betekende een keerpunt in het denken over aardgas. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwde niet lang daarna voor het risico op nog zwaardere schokken. Lankhorst: „Het verraste ons ook dat het SodM zei: Zo kan het niet langer. Het was sinds de jaren negentig bekend dat er door de gaswinning bevingen waren. Dat veroorzaakte – heel vervelend – scheuren, maar die kun je herstellen. Nu ging het ook om de veiligheid.” (…) „De risico’s die na de aardschok van Huizinge aan het licht zijn gekomen, hadden veel eerder onderkend moeten worden.” (…)
De brandstof blijft voor Groningen een kans, vindt Lankhorst. Zowel de fossiele variant uit het Groningen-veld als de duurzame die – bijvoorbeeld – wordt geproduceerd door vergisting van organisch afval zal naar zijn mening een belangrijke rol spelen in de overgang naar een duurzaam energiesysteem. Juist in Groningen is met de aanwezigheid van Gasunie, GasTerra, de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en de Energy Academy Europe (EAE) alle kennis aanwezig om de productie- en toepassingsmogelijkheden daarvoor te ontwikkelen.
Lankhorst: „De kansen van Groningen op het gebied van energie zijn de laatste tien jaar alleen maar groter geworden. Het klimaatvraagstuk staat nu prominenter op de agenda. Het is een van de van de allergrootste en moeilijkste uitdagingen van de samenleving. Die urgentie krijgt het energievraagstuk nog niet voldoende. (…)’

Uit het Dagblad van het Noorden, cv Gertjan Lankhorst
‘(…) Gertjan Lankhorst (Amsterdam, 22 december 1957) werd in 2006 chief executive officer van GasTerra, dat kort daarvoor was opgericht. Daarin waren de gashandelsactiviteiten ondergebracht die Gasunie onder druk van de EU moest afstoten. In de afgelopen tien jaar was hij onder meer voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland, president van de Europese organisatie Eurogas, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool Groningen en lid van de strategic board van Energy Valley. Voor zijn komst naar Groningen werkte hij 20 jaar op het ministerie van Economische Zaken, onder meer als directeur-generaal Energie. Commercieel directeur Robert van Rede is per 1 januari benoemd tot waarnemend ceo van GasTerra. (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 17 december 2016: ‘Kom uit de slachtofferrol’  (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 17 december 2016: Gertjan Lankhorst (via Blendle)
Foto: GasTerra

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.