‘Masterplan nodig voor energietransitie’

7 september 2016 – Om de energietransitie te laten slagen, moet hernieuwbare energie het opnemen tegen een nagenoeg onfeilbare bestaande energievoorziening. Dat is alleen mogelijk met voldoende visie, sturing en coördinatie, aldus hoogleraar Marco Hekkert. Hij pleit voor een masterplan. 

Volgens Marko Hekkert, directeur van het Copernicus Instituut en vooraanstaande wetenschapper op het gebied van innovatiewetenschap, is het huidige innovatiesysteem – ‘het geheel aan actoren en instituties waartussen een netwerk van relaties bestaat, dat de ontwikkeling, toepassing en diffusie van innovaties beïnvloedt’ – niet geschikt om de energietransitie te realiseren. Er is meer nodig, aldus Hekkert. Een masterplan en een grote maatschappelijke verandering.

Uit het bericht van Topsector Energie
‘(…) “Te lang is gedacht: als we inzetten op onderzoek en ontwikkeling komt het vanzelf wel goed”, vervolgt Hekkert. “Maar het innovatiesysteem komt langzaam van de grond, omdat duurzame innovaties zich moet invechten in een supergoed georganiseerd energiesysteem. Duurzame energie kent totaal andere karakteristieken. Denk aan de fluctuerende aanvoer en de veel kleinere energiedichtheid, dus het totale energiesysteem moet op de schop. En daarvoor is meer nodig dan technologische vernieuwing.” (…)
“Er is onvoldoende visie, geen sturing en onvoldoende coördinatie. Een masterplan is nodig. Alleen inzetten op kennis en ontwikkeling is daarin niet meer genoeg.” (…)
Ook moeten we volgens hem nu meters gaan maken richting de markt. “Energietransitie gaat pas goed functioneren als de marktcreatie veel meer dan nu het geval is in Nederland onderdeel wordt van het innovatiesysteem.” (…)
Ten slotte is er volgens Hekkert een grote maatschappelijke gedragsverandering nodig. “De complexiteit van de energietransitie is fenomenaal. Er zijn ongelooflijk veel partijen bij betrokken. Naast een masterplan moet er dus ook een monsterverbond komen van mensen die zeggen ‘zo gaan we het doen’. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je andere kennis nodig dan technologie. Denk aan transitiewetenschappers, psychologen en financieel specialisten. De energietransitie vraagt dus niet alleen ongelooflijk veel innovativiteit om dat hele totaalsysteem te herontwerpen zodat het betrouwbaar, efficiënt, betaalbaar en veilig is, maar ook om BV Nederland mee te krijgen.”
Onze grootste uitdaging? Hekkert: “Op technologisch vlak zijn er in de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt op het gebied van duurzame energie, maar we moeten nu met z’n allen echt veel harder gaan lopen om de CO2-emmissies volgens de internationale afspraken te verlagen. Het totale energiesysteem moet op de schop. En als we dat gaan doen, moet iedereen mee.” (…)’

Hekkert zal zijn verhaal vertellen als keynote-spreker op de Werkconferentie Topsector Energie 2016 op 29 september.

Bron
Topsector Energie, 6 september 2016: Energietransitie mist masterplan

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.