‘Meters van te slechte kwaliteit’

‘Meters van te slechte kwaliteit’

6 maart 2017Vrijdagavond besteedde EenVandaag uitvoerig aandacht aan de problemen met de slimme meters.  Hoogleraar Frank Leferink, de leider van het onderzoek van de Universiteit Twente, zei in die uitzending dat de meters te goedkoop en te simpel zijn, ‘onvoldoende robuust’.

In de uitzending werd bovendien aangenomen dat er niet 750.000 verdachte meters zijn geplaatst, maar 850.000.

Uit een bericht van EenVandaag
‘(…) Naar schatting 850.000 slimme energiemeters die in Nederlandse meterkasten hangen kunnen meer meten dan het daadwerkelijke verbruik. (…) Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit van Twente, ligt dit vooral aan het feit dat de meters die de afgelopen jaren in veel huishoudens zijn geplaatst “onvoldoende robuust zijn gemaakt.” (…)
Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders zegt dat de meter verouderd is. “Waar we hier over praten is voortschrijdend inzicht van de wetenschap over hoe je met statische meters tot een een goede verbruiksmeting komt,” aldus de directeur van Netbeheer Nederland André Jurjus. (…) Netbeheer zegt dat de storingsgevoelige meter inmiddels niet meer wordt geplaatst. Maar volgens hoogleraar Leferink doet het probleem zich nog steeds voor, ook bij de nieuwe meters.

Vaker signalen
De Consumentenbond laat aan EenVandaag weten dat zij vaker signalen krijgen dat het energieverbruik omhoog schiet na het plaatsen van een slimme meter. Zij eisen dat de netbeheerders de klachten van klanten serieus moet opnemen.
Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks vindt dat netbeheer “dit nu onmiddellijk veel serieuzer moeten nemen dan ze in eerste aanleg doen. En ze moeten door onderzoek en door vervanging zorgen dat dat consumentenvertrouwen in de meter blijft.”

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om voor 2020 alle energiemeters te vervangen voor slimme meters.

Weten of uw meter teveel kan meten?
Wilt u weten of uw meter tot de categorie van 850.000 meters hoort die mogelijk meer energieafname meet dan daadwerkelijk is verbruikt? Maandag zetten ze een overzicht online op netbeheernederland.nl
In EenVandaag riep de Consumentenbond consumenten op hun eventuele klachten te melden bij de netbeheerder of de ACM, de Autoriteit Consument en Markt. (…)’

De reportage van EenVandaag (lengte 5’20”)

Bronnen
EenVandaag, 3 maart 2017: Deel energiemeters onbetrouwbaar
Zie ook
FluxEnergie, 6 maart 2017: Digitale stroommeter kan bijna zes keer te hoog verbruik aangeven
FluxEnergie, 6 maart 2017: Netbeheer Nederland: ‘Meters werken in de praktijk wél naar behoren’
FluxEnergie, 6 maart 2017: Netbeheerder Liander erkent wel dat er een probleem is
FluxEnergie, 6 maart 2017: Ondeugdelijke meters – Wat is er precies mis?
Foto: still uit EenVandaag

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.