Milieudefensie gaat in Duitsland demonstreren tegen bruinkoolmijn

9 mei 2016 – Aankomend pinksterweekend gaat Milieudefensie demonstreren bij een Oost-Duitse bruinkoolmijn, in het kader van de internationale ‘Break Free From Fossil Fuels’-campagne. 

Uit een persbericht van Milieudefensie over de actie
‘(…) Tussen 3 en 16 mei vinden over de hele wereld massaprotesten plaats tegen fossiele brandstoffen. In Wales werd ook een kolenmijn bezet, in het Pinksterweekend volgt de Duitse Welzow-Südmijn in het Lausitzveld. Buiten Europa vinden er massa-acties plaats in onder andere Nigeria, Indonesië, de Verenigde Staten en Brazilië. Milieudefensie heeft haar achterban opgeroepen mee te doen met het protest in Duitsland.

Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie en aanwezig bij het protest: “Het klimaatakkoord van Parijs is glashelder: klimaatverandering moet onder de 1,5 graad blijven. Om dat doel te halen moeten we stoppen met fossiele brandstoffen. Maar de ondertekenaars van het akkoord, de regeringen van 195 landen, voegen de daad nog niet bij het woord. Zij blijven doorgaan op de fossiele weg. Steeds meer burgers komen daarom zelf in actie. Ze dwingen hun pensioenfonds te desinvesteren in fossiele brandstoffen of roepen een museum op de sponsorcontracten met Shell te verbreken. Steeds vaker kiezen zij ook voor steviger middelen. Zo doen nu wereldwijd duizenden mensen mee aan deze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties tegen fossiele brandstoffen. Ook in Nederland kan dit een volgende stap zijn van de klimaatbeweging, als verdere actie van de regering uitblijft.”.

De Duitse bruinkoolmijn is niet voor niets gekozen als internationale actielocatie voor Break Free From Fossil Fuels 2016: bruinkool is de meest klimaatvervuilende fossiele brandstof en Duitsland is de grootste bruinkoolproducent ter wereld. De bruinkoolmijn heeft, naast een gigantische impact op het klimaat, ook verwoestende gevolgen voor het landschap en de mensen die er wonen. Door de mijnbouw zijn al 136 dorpen verdwenen en moesten dertigduizend mensen gedwongen verhuizen. Ook Nederland importeert stroom die geproduceerd wordt met de Duitse bruinkool.

Klimaatverandering houdt zich niet aan grenzen
Ike Teuling: “Het klimaatprobleem is zo urgent, dat burgerlijke ongehoorzaamheid soms gerechtvaardigd is. Het is een signaal dat mensen het niet meer pikken als overheden geen actie ondernemen. Klimaatverandering houdt zich niet aan grenzen, dus doen wij dat ook niet. Er is in de klimaatbeweging ook veel solidariteit. Nu zijn we in Duitsland, maar wie weet komen we binnenkort in Nederland in actie om de gaswinning in Groningen te stoppen of kolencentrales dicht te krijgen.” (…)’

De Duitse Welzow-Süd mijn, ten zuiden van Berlijn, is een van de vijf mijnen in het Lausitz bruinkoolveld. Jaarlijks wordt hier 13 miljard ton bruinkool gedolven en opgestookt in de naastliggende kolencentrales. De CO2 uitstoot van bruinkool (0,41 kg CO2/kWh) is twee keer zo hoog als die van aardgas (0,2 kg CO2/kWh).

Foto van de mijn uit een brochure van Vattenfall

160509-Vattenfall

Bronnen
Milieudefensie, persbericht, 9 mei 2016: Milieudefensie doet mee aan internationaal protest Duitse kolenmijn
Website internationale campagne Break Free From Fossil Fuels

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.