Morgen Kamerdebat over kolencentrales

Morgen Kamerdebat over kolencentrales

6 februari 2017Dinsdagavond is er een plenair Kamerdebat over o.a. de kolencentrales. Onder de titel ‘Debat over het toekomstig energiebeleid’ wordt van 18.30 uur tot uiterlijk 23.00 u gedebatteerd over het sluiten van kolencentrales, de evaluatie van het Energieakkoord, de kosten van het energiebeleid en de situatie rond de kerncentrale in  Borssele.

Het kan een spannend debat worden. Er lijkt een meerderheid van de Kamer vóór snelle sluiting van de kolencentrales ter zijn – tegen de het beleid van minister Kamp in.

Het plenaire debat is live te volgen.
Het ‘Debat over het toekomstig energiebeleid’ is een samenvoeging van in totaal vier debatten:

  1. Debat over het sluiten van kolencentrales in Nederland
    (op 24 november 2015 aangevraagd door het lid Van Tongeren van GroenLinks)
  2. Debat over de Evaluatie van het Energieakkoord
    (op 29 september 2016 aangevraagd door het lid Bosman van de VVD)
  3. Debat over de kosten van een schoner milieu en een duurzame economie
  4. Debat over kerncentrale Borssele

Sprekerslijst (ieder 6 minuten)

  1. L. van Tongeren GroenLinks
  2. A. Bosman VVD
  3. J.C. (Jan) Vos PvdA
  4. S. van Veldhoven D66
  5. R.K. Dik-Faber ChristenUnie
  6. A.H. (Agnes) Mulder CDA
  7. R.J. Klever PVV
  8. E.M.A. Smaling SP
  9. E. Ouwehand PvdD

Op de agenda voor het debat staan geen documenten anders dan de sprekerslijst. De ‘Te behandelen zaken’ staan er ook niet nader aangeduid.

Demonstratie van Rotterdammers

Een groep Rotterdammers gaat dinsdag naar Den Haag om de politici duidelijk te maken dat de kolencentrales op de Maasvlakte voor 2020 dicht moeten. Voor aanvang van het debat zullen zij spreken met een aantal Kamerleden.
Uit een persbericht van de demonstranten
‘(…) Vatan Huzeir van het Rotterdams Klimaat Initiatief: “We gaan naar Den Haag zodat Kamerleden doorhebben dat Rotterdammers geen kolencentrales meer willen. Deze kolencentrales zijn immers de grootste klimaatvervuilers en staan verduurzaming van de energievoorziening in de weg. De centrales zijn gebouwd met de belofte van CO2-afvang en opslag, wat een valse belofte is gebleken. Als Rotterdammers zitten we met de luchtverontreiniging en dreigen we te blijven hangen in de fossiele economie. We moeten nu stoppen met investeren in het verleden en ons richten op de toekomst.”

Burgemeester Aboutaleb
Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil dat de kolencentrales vervroegd dicht gaan. In oktober kondigde hij tijdens de Nationale Klimaattop aan dat binnen acht jaar alle kolencentrales gesloten moeten zijn. De Rotterdamse gemeenteraad drong eerder al aan op zo spoedige mogelijke sluiting. Maar uiteindelijk gaat de landelijke politiek hierover. Voor dinsdag lijkt zich een Kamermeerderheid af te tekenen voor snelle sluiting, tegen de wil van minister Kamp in. Het Rotterdams Klimaat Initiatief verwacht dat de komst van een groep Rotterdammers het debat nog meer op scherp zet. (…)’

Bronnen
Tweede Kamer: plenaire vergadering 7 februari 2017 18.30 u
Rotterdams Klimaat Initiatief, 4 februari 2016: Op naar Den Haag – dinsdagavond 7 februari
Rotterdams Klimaat Initiatief, 26 januari 2017: Briefing Kamerleden – Rotterdam is duidelijk: geen toekomst voor kolen (pdf, 1 pag.)
Foto: Tweede Kamer. Inzet: still uit NOS-reportage

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.