Nationale Klimaattop – ‘Afspraken boterzacht’

Nationale Klimaattop – ‘Afspraken boterzacht’

3 november 2016Staatssecretaris Dijksma rekent zich rijk door alle plannen die bedrijven en overheden op de Klimaattop lanceerden op te tellen tot 17,6 megaton CO2-reductie. ‘Helaas nog zachter dan boter in een najaarszonnetje, want ze bevatten geen sanctie’, zegt Frans Rooijers, directeur van CE Delft.

Frans Rooijers schrijft dit in een opiniebijdrage op Energiepodium.
Uit zijn opiniebijdrage
‘(…) De Nationale Klimaattop in Rotterdam was een succes. Een grote wervelende show met de boodschap dat we goed op weg zijn. Ik wil die feestelijke sfeer niet verpesten, maar als iedereen zo blij is, dan word ik altijd wat argwanend. (…) Dijksma rekent zich te makkelijk rijk door alle aangekondigde plannen van bedrijven en overheden al bij elkaar op te tellen tot 17,6 megaton. En de feestelijke sfeer mag niet verhullen dat dat onzin is, want dat is het. Er is zelfs een mooi rapportje van. En daarmee devalueert wel de waarde van een rapport, moet ik helaas als rapportenschrijver zeggen. De afspraken van de Klimaattop lijkt wel een set nieuwe Green Deals, maar helaas nog zachter dan boter in een najaarszonnetje. (…) Van al die afspraken die gemaakt zijn ligt niemand ’s nachts wakker hoe ze nu gerealiseerd moeten gaan worden, want ze bevatten geen sancties en ontberen rentabiliteit en geld. Vanuit de onderzoeksliteratuur weten we dat convenanten, en het is maar de vraag of je deze afspraken zelfs convenanten kunt noemen, meestal weinig toegevoegde waarde hebben, behalve wanneer ze sancties bevatten. Dus tel uit je klimaatwinst. (…)
Weet u wat de meest effectieve maatregelen zijn van de afgelopen jaren in de gebouwde omgeving? Dat zijn de EPC en de energiebelasting. Beide hebben voor een halvering van het verbruik in de woningen gezorgd en nieuwbouwwoningen inmiddels tot energieneutraal laten ontwikkelen. Door harde regels en harde prikkels, aangevuld met een beetje subsidie.
Wat nodig is bij alle Green Deals en Klimaatafspraken, dat is een dikke saus van harde regels en hoge prijzen. Pas dan zullen afspraak G01 (de transitie van aardgas naar duurzame warmte) 5069 kiloton CO2 per jaar en afspraak G04 (duurzame renovatie van utiliteitsgebouwen) 8901 kiloton CO2 per jaar besparen (ja, zo nauwkeurig weten ze dat). Het zijn geen kinderachtige plannen, en ook niet nutteloos, nee zelfs hard nodig. Maar waarom heeft niemand bij die afspraken geschreven dat harde regels en hoge prijzen noodzakelijk zijn? Alleen dan komen er business cases en wordt het zinvol om over financiering te gaan praten, alles wel in de juiste volgorde. (…)
En toch was het belangrijk dat het enthousiasme en de geestdrift gevierd werden, en het was goed om te zien dat zoveel mensen aan de slag zijn met concrete projecten om onze wereld leefbaar te houden.
Frans Rooijers is directeur van CE Delft (…)’

 

Bronnen
Energiepodium, 2 november 2016: Klimaatfeestje
Foto’s: Nationale Klimaattop en CE Delft

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.