Nationale Klimaattop – ‘Na vijftig jaar gaat Nederland afscheid nemen van aardgas’

Nationale Klimaattop – ‘Na vijftig jaar gaat Nederland afscheid nemen van aardgas’

26 oktober 2016De NOS markeerde de dag van vandaag als ‘het begin van een gigantische operatie om gasvrij te worden’: ‘Na vijftig jaar gaat Nederland afscheid nemen van aardgas’.

De aanleiding van de markering: negentig gemeenten hebben een manifest ondertekend om ook bestaande woningen gasvrij te maken. Het manifest wordt vandaag op de Nationale Klimaattop aangeboden.

De NOS gebruikte Utrecht als voorbeeld.
Uit het bericht van de NOS
‘(…) “In Utrecht gebruikt zo’n driekwart van de inwoners nog gas. Ons streven is om energieneutraal te zijn in 2030”, zegt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. “Van dit type woning zijn er zesduizend in onze stad. Als deze operatie lukt, is er een enorm aantal huizen dat we op dezelfde manier kunnen renoveren.”
“Ik krijg straks inductie en zonnepanelen. Ik zou niet weten waarom ik nog gas nodig zou hebben”, vertelt een toekomstige bewoonster van de flat. De Utrechtse wethouder noemt het een mindset. “We kennen de problemen in Groningen. En we moeten voor onze energie niet afhankelijk willen zijn van dubieuze landen.”
Die instelling lijkt ook door te dringen tot de bouwsector. “Veel van de duurzame technologie is al ingeburgerd”, zegt Marc Bezem, de aannemer van het project. “Iedereen vraagt er om, dus leveranciers spelen daar op in. Warmtepompen bijvoorbeeld zijn nu verkrijgbaar alsof het cv-ketels zijn. Gasvrij heeft de toekomst.”
Nederland maakte eerder zo’n transitie door. In de jaren ’60 gingen alle huishoudens over van kolen naar gas als energievoorziening. Het hele aardgasnet werd uit de grond gestampt: gleuven werden gegraven en met hijskranen  werden door heel het land buizen geplaatst. In 1965 kookten de eerste driehonderd gezinnen in Utrecht op gas.
“Van kolen naar gas was ook niet makkelijk, maar het is wel gelukt”, zegt staatssecretaris Dijksma. Volgens haar worden huiseigenaren en huurders nergens toe gedwongen, maar zal de hele transformatie “in goed overleg gaan”. Ze noemt de overgang noodzakelijk. “Op de helft van deze eeuw moeten we volledig duurzaam zijn. De stappen moeten nu al gezet worden. Als we te lang wachten missen we de boot. Dan komen we de afspraken die we voor onze kinderen en kleinkinderen gemaakt hebben niet na. We zullen in Nederland van onze fossiele verslaving af moeten.” (…)’

‘De vraag is niet óf, maar wanneer’

Renda, een platform voor de verduurzaming van de bestaande bouw, interviewt Frans Rooijers (directeur CE Delft) over aardgasloos wonen. Een interview met als kop: ‘Aardgasloos wonen: CO2 neutraal en het goedkoopst’.
‘(…) Aardgasloos wonen is de toekomst. De vraag is niet of maar wanneer het precies zover moet zijn, 2035 of 2050? Aardgasloos wonen is heel indringend en zet al het vertrouwde op zijn kop. Corporaties, gemeenten, netbeheerders en bewoners moeten met elkaar in gesprek over de te varen koers. Alle partijen spelen een belangrijke rol: “De bewoners moeten instemmen met de nieuwe manieren van verwarmen. Mijn inschatting is dat het steeds moeilijker zal zijn om de 70% draagvlak te krijgen voor nul-op-de-meter. Er zullen veel een-op-een gesprekken nodig zijn om hun beleving te horen en vragen te beantwoorden. Daarbij kan het helpen om voor verschillende opties de consequenties voor alle partijen in beeld te brengen”, aldus Frans Rooijers, directeur van CE-Delft, een adviesbureau voor energievraagstukken. (…)’

Bij nader inzien was aardgas toch niet zo’n goed plan

Uit een bericht van De Correspondent
‘(…) [Vandaag] wordt een mooi plan gepresenteerd: Nederland neemt afscheid van aardgas. Dat willen negentig gemeenten en andere partijen, waaronder netbeheerder Stedin. Ze presenteren hun manifest op de Nationale Klimaattop. Het kan een correctie op de geschiedenis worden. In de jaren zestig werd binnen tien jaar een landelijk gasnet in de grond gestampt. Zeven miljoen huishoudens zijn nu aangesloten. Als het manifest beleid wordt, zijn alle woningen in 2030 weer van het gas af.
Aardgas was, bij nader inzien, toch niet zo’n goed plan. ‘We zullen in Nederland van onze fossiele verslaving af moeten,’ aldus staatssecretaris Sharon Dijksma.
Zo is het. Dus het kan zomaar dat we onderstaand fragment uit het Polygoon-journaal gaan overdoen, maar dit keer het land verbouwen met het oog op duurzaamheid. Mooi!

(Video 2’06”)

Bronnen
NOS, 25 oktober 2016: Na vijftig jaar gaat Nederland afscheid nemen van aardgas
Renda, 25 oktober 2016: Aardgasloos wonen: CO2 neutraal en het goedkoopst
De Correspondent, 25 oktober 2016: Afscheid van aardgas (lidmaatschap, kost € 6 p mnd)
Foto: In de jaren ’60 werden door heel Nederland gasleidingen geplaatst (foto: NOS)
Video: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Tekst bijschrift:’Burgemeester J.J.G. Boot van Hilversum steekt in Hilversum een fakkel aan, waarmee de overgang van de aansluiting op stadsgas naar aardgas wordt gemarkeerd. Binnen een jaar zullen alle woningen in Hilversum op aardgas zijn aangesloten. Vanwege de hogere druk van aardgas worden keukengeisers ter plekke aangepast en fornuizen worden elders aangepast. De laatste toren van de gesloopte gasfabriek wordt opgeblazen.’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.