Op zoek naar feiten over windmolens

Op zoek naar feiten over windmolens

15 februari 2016 – De redactie van De Correspondent vraagt om hulp. In een serie van vijf artikelen wil De Correspondent alle feiten en data over windmolens ordenen. ‘Een boodnodige dosis feiten in het debat.’

De Correspondent vraagt lezers: ‘Help ons de feiten te vinden’.
Uit de oproep
‘(…) Claims over windmolens vliegen alle kanten op. Volgens sommigen draaien ze op subsidie, volgens anderen zijn ze onmisbaar in de transitie naar groene energie. Wat is waar? Help ons het uitzoeken.
Opstootjes bij inspreekavonden, bedreigingen van bestuurders en spandoeken langs de weg. De discussie over windmolens lijkt wel wat op die over asielzoekerscentra. Bijna niemand wil ernaast wonen en over de noodzaak ervan lopen de meningen sterk uiteen. Omdat het kabinet in 2020 een aandeel duurzame energie van 14 procent wil realiseren en hierbij wordt de discussie steeds heviger. (…)
Nu de zichtbaarheid van windmolens in Nederland alsmaar groter wordt, heeft de plaatsing invloed op steeds meer mensen. Daarmee groeit ook de ophef. Voor- en tegenstanders slaan elkaar met tientallen argumenten om de oren. (…)
Wij duiken om te beginnen op deze vijf stellingen:

1. Windmolens kosten meer energie dan ze opleveren en ze helpen het klimaat niet
Kroegargument nummer één en levendig gebruikt in internetdiscussies: windmolens zijn helemaal niet groen. De reden? De hele productie, het transport en het onderhoud van de windmolens kost meer energie dan ze opleveren. Daarmee leveren windmolens dus ook geen CO2-besparing op. Is dit vooral reaguurderspraat of een onderbouwde stelling?

2. Windmolens veroorzaken gezondheidsrisico’s voor omwonenden
Een argument dat regelmatig langskomt bij lokale actiegroepen tegen. De windturbines kunnen gezondheidsschade veroorzaken bij omwonenden. Is dit een onderbouwde stelling of vooral ‘angst voor het nieuwe’ zoals mensen ook bang waren voor de gezondheidseffecten van de trein en draadloze verbindingen?

3. Windmolens draaien op subsidie
Dankzij premier Mark Rutte is dit nog steeds een van de meest gehoorde argumenten tegen windmolens. Hoe zit de vork in de steel? Steken we als samenleving meer geld in windenergie dan in andere energiebronnen? Oftewel: kosten de windmolens de samenleving verhoudingsgewijs te veel geld?

4. Windmolens kunnen nooit in onze energievraag voorzien omdat we dan alle openbare ruimte vol zouden moeten bouwen
Het kabinet zet vol in op windenergie voor de verduurzaming van Nederland. Maar hoe realistisch is wind als vervangende energiebron? Is daar wel genoeg ruimte voor?

5. Windmolens zijn schadelijk voor recreatie en toerisme
Veelgehoord aan de kust en emotioneel betoogd door onder anderen Oranjeheld Edwin van der Sar: ‘Iedere morgen als je het gordijn opendeed keek je uit over een stralend blauwe zee en een schitterende horizon, en dat dreigt nu te verdwijnen. (…)’

Bronnen
De Correspondent, 11 februari 2016: Wat is waar in het debat over windmolens? Help ons de feiten te vinden (Alleen voor leden. Lidmaatschap € 6 p.mnd.)
Foto: Electrabel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.