‘Over vier jaar zijn alle gas- en elektriciteitsmeters vervangen door een slimme meter’ – Of toch niet?

6 februari 2017Eind 2020 zullen alle gas- en elektriciteitsmeters in Nederland vervangen zijn door ‘slimme meters’. Dat melden de gezamenlijke regionale netbeheerders. Op dit moment zijn er 3 miljoen geplaatst; dat moeten er 16 miljoen worden.

Helemaal zeker van hun zaak zijn de netbeheerders kennelijk niet. Op hun nieuwe gezamenlijke site hebben ze het over het vervangen van álle meters, uiterlijk eind 2020. (‘Tot en met 2020 vervangen we alle gas – en elektriciteitsmeters in Nederland door een nieuwe, slimme meter. (…) Eind 2020 zijn er in Nederland bijna 16 miljoen slimme meters.’)
Maar in een persbericht dat ze vorige week verspreidden, hebben de netbeheerders het niet over ‘alle meters’, maar over een kleiner aantal, in ieder geval voor de huishoudens: ‘Het doel is dat 80% van de huishoudens eind 2020 een slimme meter heeft.’

In dat persbericht werd gemeld dat er inmiddels zo’n 3 miljoen slimme meters geplaatst zijn.
De slimme meters zijn goed voor het netbeheer én goed voor de gebruiker, stellen de netbeheerders.
‘(…) Met de slimme meter kunnen netbeheerders ervoor zorgen dat het energienet betrouwbaar blijft, ook als we in de toekomst steeds meer gebruik maken van zonne- en windenergie en er meer elektrische auto’s komen. Bovendien is de slimme meter voor consumenten een eerste stap naar meer inzicht in het eigen energieverbruik. (…)
Slimme energiemeters zijn een belangrijk onderdeel van een duurzaam energienet. We verbruiken steeds meer energie en gebruiken daarvoor steeds meer duurzame bronnen met wisselende pieken, zoals zon en wind. Daardoor neemt de druk op het Nederlandse energienet toe. De slimme meters bieden netbeheerders op macroniveau meer inzicht in de pieken op het energienet en maken het mogelijk het net betrouwbaar te houden. (…)
Bovendien is de slimme meter voor consumenten een eerste stap naar meer inzicht in het eigen energieverbruik. (…)

Meer inzicht zou ook tot besparing leiden, was het idee, maar dat viel erg tegen. In november vorig jaar concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de bereikte besparing nog geen 1% was. Er wordt nu gewerkt aan een ‘slimme feedback’ over de gebruikscijfers waardoor de besparing hoger kan worden.

De regionale netbeheerders zijn: Enexis, Liander, Stedin, Cogas, Enduris, Rendo en Westland Infra.

Bronnen
Netbeheer Nederland, persbericht, 2 februari 2017: Drie miljoen huishoudens hebben slimme meter
Website OnsEnergieNet: ‘Tot en met 2020 vervangen we alle gas – en elektriciteitsmeters in Nederland door een nieuwe, slimme meter’
Zie ook
FluxEnergie, 21 november 2016: Energiebesparing door slimme meter valt tegen: geen 3,5 maar slechts 1 procent
FluxEnergie, 21 december 2016: Energiebesparing met slimme meter vergt ‘slimme feedback’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.