‘Realiseren landen zich dat doelen ‘Parijs’ bijna onmogelijk te halen zijn?’

26 augustus 2016Steeds meer landen ratificeren het klimaatakkoord, of beloven dat snel te zullen doen. Maar realiseren zij zich wat ze allemaal moeten doen om de doelen, die in Parijs gesteld zijn, te halen? Die vraag werpt Paul Luttikhuis op in een artikel in de NRC.

Het klimaatakkoord werd door zo’n 190 landen ondertekend en nu door steeds meer landen geratificeerd. China en de Verenigde Staten zouden op 2 september hun ratificatie aankondigen, aldus de South China Morning Post in een artikel vandaag. De kans dat het verdrag nog dit jaar in werking treedt, wordt daarmee steeds groter. Maar de doelen in het akkoord zijn moeilijk te halen, aldus de NRC.

Uit het bericht van de NRC
‘(…) In hun enthousiasme beloofden de politici alles in het werk te stellen om die grens [van anderhalve graad opwarming] niet te passeren – en als dat niet helemaal lukt, om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te blijven en zeker niet over de twee graden heen te gaan. Het was het opmerkelijkste resultaat van de klimaattop. We zitten nu tenslotte al op een stijging van ongeveer één graad. (…)’

Met de huidige toezeggingen, is de opwarming zeker niet genoeg te beteugelen, betoogden wetenschappers in juni in Nature. De opwarming zal – met de beloftes die de verschillende landen in de aanloop naar de klimaatonderhandeling deden – in 2100 2,6 tot 3,1 graden zijn, stelden zij.

Het klimaatpanel IPCC startte onlangs een onderzoek naar de maatregelen die genomen moeten worden om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad Celcius te houden. Carbon Brief sprak met onderzoekers over de eerste bijeenkomsten, waarin ‘haalbaarheid’ hoog op de agenda stond. Andrew King, wetenschapper aan de Universiteit van Melbourne, Australië, vindt dat het hoog tijd is voor een analyse van de maatregelen om onder de anderhalve graad opwarming te blijven. Er is veel voor nodig, stelt hij, en met de huidige technologie is het doel niet te halen.

King in het bericht van Carbon Brief
‘(…) “I think one unintended outcome of the Paris Agreement was that it made the public think limiting warming to 1.5C is possible with only marginally stronger policy from government on reducing emissions and this is simply not the case.”
The reality is that staying under the 1.5C threshold is now nigh-on impossible, says King. Meeting the 1.5C target now means overshooting and coming back down using negative emissions technologies that “suck” carbon dioxide out of the air. The report will need to be explicit about this, he says.
King is cautious about overstating the world’s ability to meet the 1.5C goal, given that no single technology yet exists approaching the scale that would be required. He tells Carbon Brief: “We will need negative emissions on a large-scale and for a long period of time to bring global temperatures back down to 1.5C. This isn’t possible with current technologies.”(…)’

De IPCC komt in 2018 met het rapport over het 1,5 graden-doel.

Bronnen
NRC, 24 augustus 2016: Klimaatakoord ‘Parijs’ was een succes, maar de doelen halen wordt bijna onmogelijk
Carbon Brief, 16 augustus 2016: IPCC special report to scrutinise ‘feasibility’ of 1.5C climate goal
FluxEnergie, 30 juni 2016: ‘Doel klimaatakkoord Parijs wordt bij lange na niet gehaald’
FluxEnergie, 26 augustus 2016: ‘China en VS zullen samen klimaatakkoord ratificeren’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.