‘Stadsverwarming mag je niet meer vergelijken met gas-cv’

‘Stadsverwarming mag je niet meer vergelijken met gas-cv’

28 april 2017‘Vergelijk stadswarmte met warmte-koudeopslag en all electric, niet met gas.’  Alexander van Ofwegen (directeur Warmte bij Nuon) reageert op de kritiek op stadsverwarming.

Alexander van Ofwegen (Nuon): ‘Gas is geen optie meer’

In Het Parool bekritiseerde corporatie-directeur Leon Bobbe de stadsverwarmingsplannen als antwoord op ‘gasloos’.
Het Parool: ‘De Keydirecteur Leon Bobbe vreest dat huurders worden uitgeleverd aan energiebedrijf Nuon. Want eenmaal aangesloten op stadsverwarming kan de consument geen kant op. En dat terwijl stadsverwarming nogal eens duurder uitvalt dan aardgas en een cv-ketel.’
Ook in Het Parool geeft Nuon weerwoord.

Uit het bericht van Het Parool

‘(…) Alexander van Ofwegen: “Stadswarmte is een goedkoop alternatief voor gas en je bespaart direct zo’n 75 procent van de CO2-uitstoot. Je moet het eerlijk vergelijken met andere alternatieven, inclusief de kosten voor de aanleg van alle infrastructuur. Als je kiest voor all electric, elektrische verwarming met een warmtepomp, moet het elektriciteitsnetwerk worden verzwaard. Verder vergt dat extra isolatie, wat lastig is bij oudere woningen. Als je dat allemaal meetelt, is stadswarmte verreweg het goedkoopste alternatief voor gas in stedelijk gebied.” (…)
“Aardgas heeft enorme voordelen: het is goedkoop, makkelijk, we kennen het allemaal. Nadelen zijn er ook: er komt CO2 bij vrij, het raakt op en in Groningen zorgt de gaswinning voor grote problemen. Daarom willen we ervan af. Vergelijk stadswarmte daarom met warmte-koudeopslag en all electric, niet met gas. Als je naar een buurt kijkt en aardgas is één van de opties voor de toekomst, gebeurt er dus niks.” (…)

De argwaan van De Key is dat stadsverwarming voor Nuon dé manier is om fossiele centrales rendabel te houden.
“Integendeel. Wij geven duurzame warmtebronnen voorrang op ons net voor stadswarmte. Dat gaat lijnrecht in tegen het veiligstellen van de centrales. Intussen kijken we voor de toekomst of onze gascentrales in Diemen op waterstof kunnen draaien. Met Amsterdam en Almere onderzoeken we geothermie, boringen in de diepe ondergrond, zodat we die warmte bij Diemen in het net kunnen brengen. We gebruiken ook al veel externe bronnen: afvalverbranding van AEB, biovergister Orgaworld in de haven en een nieuwe biomassacentrale. Met voorrang dus, zo verduurzamen we ons net.”

Bronnen
Het Parool, 27 april 2017: ‘Dit is hét alternatief’ (via Blendle)
Het Parool, 22 maart 2017: ‘Nuon is monopolist, een gotspe’
Foto’s: Nuon

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.