‘Vervang biomassabijstook door wind op zee. Scheelt 1 miljard’

19 juli 2016Wind-op-zee is bijna 1 miljard goedkoper dan biomassabijstook in kolencentrales, concludeert Natuur & Milieu op basis van een onderzoek van CE Delft. En die conclusie is weer gebaseerd op de lage prijs voor stroom van het nog te bouwen windpark Borssele.

Schermafdruk 2016-07-19 07.48.59Uit een persbericht van Natuur & Milieu
‘(…) Investeren in een pakket met wind op zee, zon en biowarmte is bijna 1 miljard euro goedkoper dan biomassa bijstook in kolencentrales. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu en Eneco. Aanleiding van de studie is de vorige week bekendgemaakte Borssele tender die het goedkoopste windpark ter wereld bleek te zijn.

Biomassa duurder
Het voordeel van bijna 1 miljard euro (940 miljoen euro) komt doordat uit de nieuwe Borssele tender blijkt dat wind op zee 7,3 cent kost per kWh, terwijl het meestoken van biomassa in nieuwe kolencentrales 11,4 cent kost per kWh volgens subsidieregeling (SDE+).  Daarnaast levert het pakket met wind op zee drie keer zoveel banen op en zorgt het voor een lagere energierekening voor consumenten.

Van 400 miljoen naar 1 miljard
Eerder onderzoek toonde al aan dat dit pakket met wind op zee 400 miljoen euro goedkoper was dan biomassa bijstook. Zonder netkosten was dit voordeel zelfs 600 miljoen. Dit onderzoek publiceerden Natuur & Milieu en Eneco in februari 2016. ‘Uit de nieuwe cijfers, waarin de fors lagere kostprijs van wind op zee is verwerkt, blijkt dat het nog meer dan twee keer goedkoper is om de subsidie voor biomassa in te zetten voor wind op zee. Geen 400 miljoen maar 1 miljard euro besparing,’ aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.

Verstook geen subsidie in kolencentrales
‘Het zou absurd zijn als de overheid deze enorme besparing liet liggen en haar subsidie in kolencentrales blijft verbranden. De subsidie voor biomassa bijstook belemmert bovendien de wens van de Tweede Kamer om kolencentrales te sluiten,’ stelt Van Hooijdonk. ‘We roepen minister Kamp op om de mogelijkheden voor een extra windpark serieus te onderzoeken.’ (…)’

Bronnen
Natuur & Milieu, persbericht, 19 juli 2016: Vervanging biomassa bijstook door wind op zee bespaart belastingbetaler bijna 1 miljard euro.
CE Delft, rapport, 19 juli 2016: Alternatieven voor biomassameestook in kolencentrales. Onderzoek naar de subsidiekosten en overige effecten van alternatieve maatregelen voor het Energieakkoord. (pdf, 40 pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.