Vliegtuiguitstoot is niet te compenseren

1 februari 2016Om de uitstoot van het vliegverkeer te compenseren, moet ieder jaar een bos ter grootte van Nederland worden aangeplant, berekende de Volkskrant. Niet realistisch, maar toch moeten we het doen, bepleit Milieudefensie.

De luchtvaartsector werd buiten het klimaatakkoord in Parijs gehouden. Daarmee is de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van CO2-uitstoot door vliegverkeer bij de consument blijven liggen, aldus Donald Pols van Milieudefensie in de Volkskrant. Hij raadt dan ook aan CO2-uitstoot van een vlucht te compenseren door geld te steken in het aanplanten van bomen of in duurzame energieprojecten.

Maar als iedereen dat doet, is er dan voldoende grond beschikbaar? De Volkskrant becijferde dat de jaarlijkse mondiale uitstoot door luchtvervoer 700 miljoen ton CO2 is. Omdat de schade hoog in de atmosfeer groter is, moet ongeveer met het dubbele gerekend worden. Om die 1,4 miljard ton CO2 te compenseren, zou ieder jaar een bos moeten worden aangeplant zo groot als Nederland.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) Per jaar, want klimaatbossen mogen nooit meer gekapt worden of (per ongeluk) in brand vliegen, zoals afgelopen jaar in Indonesië gebeurde. (…)’

Niet realistisch, meent de krant, maar zoveel mensen compenseren hun vluchten ook nog niet.

Pols in de Volkskrant
‘(…) “Uiteindelijk zullen we wel tegen een grens aanlopen van wat mogelijk is. Maar dat zie ik in ons mensenleven nog niet gebeuren.” (…)’

Bron
Volkskrant, 30 januari 2016: Vliegtuiguitstoot is niet te compenseren (via Blendle)

Foto: KLM

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.