Energie
Van de partijen die hun programma wel hebben laten doorrekenen, doen GroenLinks, D66 en Christenunie het meest voor de overgang naar duurzame energie. Zij boeken flinke klimaatwinst door onder andere een snelle sluitingsdatum voor de kolencentrales. Dat bespaart Nederland in één klap 11% van haar totale CO2-uitstoot. Maar zelfs de linkse partijen hebben moeite om de doelstellingen uit het Parijsakkoord te halen: alleen GroenLinks lijkt voldoende CO2 te besparen om de twee-gradendoelstelling te halen. De doelstelling van 1,5 graad haalt echter geen enkele partij.

Mobiliteit
Op het gebied van mobiliteit zetten de linkse partijen in op een snelle overgang naar schone, emissieloze voertuigen en slimmere manieren van kilometerbeprijzing. Aan het komende kabinet de uitdaging om deze ambities ook in effectief beleid in te zetten. Daarmee is flinke klimaatwinst te boeken: het GroenLinksprogramma realiseert maar liefst 20% minder CO2-uitstoot van mobiliteit. De VVD-plannen veroorzaken echter zelfs een stijging van de CO2-uitstoot, door te kiezen voor meer wegen. “Opmerkelijk,” aldus van Hooijdonk, “want kilometerbeprijzing blijkt wederom de meest kosteneffectieve manier om files te verminderen en gelijk klimaatwinst te realiseren. Die kans moet een nieuw kabinet niet laten liggen.”

Voedsel
Alle politieke partijen, met uitzondering van de PVV, pleiten in hun programma’s voor een gezonde voedselsector, met aandacht voor gezondheid, duurzaamheid en eerlijke prijzen voor boeren en tuinders. Het blijft echter bij deze mooie woorden, want de maatregelen in de programma’s blijken vaak niet genoeg om veel milieuwinst te sorteren. Het laten krimpen van de veestapel met 20% is de meest concrete maatregel die de meeste partijen noemen. Uit de doorrekeningen van PBL blijkt dit ook 10% CO2-besparing op te leveren binnen de sector landbouw. Maar extra maatregelen ontbreken grotendeels. Dat terwijl de Nederlandse voedselsector verantwoordelijk is voor maar liefst 25% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. “Zonder concrete maatregelen in de voedselsector gaan we de afgesproken doelen in het Klimaatakkoord van Parijs niet halen,” aldus van Hooijdonk. (…)’