Warmte bewaren voor de winter

Warmte bewaren voor de winter

9 juni 2016Het Reformatorisch Dagblad besteedt aandacht aan het Nederlandse bedrijf Ecovat dat een vat heeft ontwikkeld waarmee warmte kan worden opgeslagen.

Uit het artikel van het RD
‘(…) Het is de bedoeling in het vat overtollige warmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, industrieën, tuinbouw of huishoudens op te slaan. Warmte die anders verloren zou gaan, is vervolgens later nuttig te gebruiken. Maar een ecovat kan ook overtollige stroom opslaan als warmte en later, als er vraag naar is, weer leveren. En dat biedt geheel nieuwe perspectieven. (…)
Een demonstratie-ecovat met een inhoud van 1500 kubieke meter is momenteel in aanbouw in Uden tegenover het kantoor van het bedrijf. „Na de zomer beginnen we met praktijktesten”, aldus projectmanager Kees Everse van Ecovat.
„Een ecovat is straks te krijgen met een inhoud van 1500 tot bijna 90.000 kubieke meter. Hoe groter het vat, hoe minder warmteverlies. Een ecovat met een inhoud van 18.000 kubieke meter levert al ruimschoots voldoende warmte voor meer dan 200 woningen.” (…)
„Met het ecovatconcept spelen we daarop in. We bedenken niet alleen de hardware: het vat en alle apparatuur er omheen. Maar ook de software, die het hart vormt van het systeem. Die maakt het mogelijk om in te spelen op vraag en aanbod van warmte, maar we kunnen ook overtollige elektriciteit opslaan als warmte. Onze software houdt daarvoor de prijs van elektriciteit bij. Op momenten dat elektrische energie niets kost door overproductie, kopen wij die automatisch in. Via verwarmingselementen kunnen we elektriciteit opslaan als goedkope warmte in het ecovat. Zo kunnen we een rol spelen in het ontlasten van het elektriciteitsnet. De windmolen kan dan gewoon blijven draaien”, verwacht Everse. (…)

In een ecovat wordt warmte opgeslagen in natuurlijk, stilstaand grondwater. Voor het opslaan van warmte maakt Ecovat gebruik van de natuurlijke gelaagdheid van het water: warm water drijft van nature op kouder water. Aan iedere laag kan warmte worden toegevoegd of onttrokken. Onder in het vat kan bovendien koude worden opgeslagen voor de koeling van gebouwen.
Het bufferwater kan temperaturen bereiken tot 95 graden Celsius. Elke waterlaag in het vat heeft zijn eigen warmtewisselaars. Via deze warmtewisselaars komt overtollige warmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, industrieën, tuinbouw of huishoudens terecht in de juiste waterlaag. De buizen van de warmtewisselaars zitten net als vloerverwarmingsslangen ingestort in het beton. (…)’

Bronnen
RD, 8 juni 2016: Warmte bewaren voor de winter
Website Ecovat
Foto/video: Ecovat

Zie ook
FluxEnergie, 10 fgebruari 2016: Ecovat wint proefproject in werkgebied Stedin

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.