FD: Vijf ontwikkelingen die olieprijs drukken

21 augustus 2015De olieprijs is al tijden historisch laag, met grote gevolgen voor olieproducerende landen en de olie-industrie. Hoe komst die prijs zo laag? Het Financieele Dagblad geeft vijf onverwachte ontwikkelingen. 

De gevolgen van de lage olieprijs zijn goed zichtbaar: landen als Venezuela, Rusland en nu ook Noorwegen krijgen hun begroting (bijna) niet rond. En oliebedrijven moeten inkrimpen. Het Financieele Dagblad zette vijf onverwachte ontwikkelingen op een rij die zorgen voor de aanhoudend lage olieprijs.

  • De Opec voerde de olieproductie op, om de schalierevolutie in Amerika te keren. Maar de Amerikaanse producenten sneden in de kosten en voerden versneld innovaties in waardoor ze nu voor 30 dollar per vat al kunnen produceren.
  • Japan sloot haar kerncentrales na de ramp in Fukushima, waardoor de vraag naar olie sterk steeg. Nu de centrales weer worden opgestart, zal de vraag weer dalen
  • Iran komt mogelijk weer op de markt als aanbieder van olie. Als de sancties tegen het land worden opgeheven, kan dat het wereldwijde aanbod flink doen stijgen.
  • Energie-efficiëntie van onder meer woningen en voertuigen, maakt dat de vraag flink daalt.
  • De lage olieprijs weerspiegelt de sombere verwachtingen voor de economische groei in China.

Bron
Financieele Dagblad, 20 augustus 2015: Vijf onverwachte ontwikkelingen die de olieprijs drukken (registratie)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.