13 september 2016 – Eén dag klimaatverandering

15 september 2016Een heerlijke ‘Indian summer’ zullen velen vinden. Maar in de greep uit de berichten over het weer van 13/14 september vallen her en der ook woorden als ‘noodtoestand’, ‘ravage’ en ‘schade’.  

Nooit eerder was het op 13 september zo warm (NOS, 13 september 2016)
Nog nooit was het in Nederland op 13 september zo warm als vandaag. In De Bilt werd om 13.50 uur 29,9 graden gemeten en dat is een record. Eerder vanmiddag ging het landelijk record al aan diggelen: in Maastricht werd om 13.40 uur 32,1 graden gemeten. Het oude weerrecord van De Bilt is bijna honderd jaar oud. In 1919 werd het in De Bilt 29,6 graden.

Afgelopen nacht was de warmste septembernacht ooit (NOS, 14 september 2016)
Gisteren was het de warmste 13 september ooit en vannacht is er een nieuw record bij gekomen; de warmste septembernacht in de geschiedenis.

Niet alleen warm op land, ook watertemperatuur stijgt (NOS, 14 september 2016)
Door klimaatverandering worden zeeën en rivieren in Nederland warmer, zeggen deskundigen van Rijkswaterstaat en onderzoekinstituut NIOZ. “Het is de afgelopen tien à twintig jaar beduidend warmer geworden in zee.”

Hittegolf? Wen er maar aan! (De Limburger, 14 september 2016)
Het aantal hittegolven blijft stijgen. Net zoals het aantal fikse hoosbuien of sneeuwvrije winters. ‘We krijgen steeds meer bevestiging voor de opwarming van de aarde en een veranderend klimaat. Waarin elke kleine bui al gauw in een hoosbui kan veranderen. Mensen die niet willen weten van de verandering van ons klimaat, kan ik op de feiten wijzen. Iedereen ziet en voelt het nu onderhand wel.’

Als er al sprake is van een noodtoestand, is het van ons klimaat (België, De Morgen, 14 september 2016)
Al zestien jaar na elkaar rijgen we het ene warmterecord na het andere aaneen. Maar ook op andere vlakken sneuvelen de records: juni was met 175 liter water per vierkante meter de natste maand ooit. Nu de kelders leeggepompt zijn en de akkers weer droog staan, wordt duidelijk welke ravage aangericht is.
De verzekeringssector kreeg stapels schadedossiers binnen voor een geschatte kost van 150 miljoen euro. Ook het landbouwrampenfonds zal diep in de buidel moeten tasten: de schadeclaims lopen op tot 250 miljoen euro.

Boeren willen klimaat-noodfonds (1Limburg, 13 september 2016)
Het extreme weer van de afgelopen maanden pakt desastreus uit voor de Limburgse boeren. Daarom vindt de Limburgse Land- en Tuibouwbond (LLTB) dat er een landelijk klimaat-adaptiefonds moet komen om landbouwers te ondersteunen. De LLTB denkt overigens dat een klimaatfonds op termijn niet uitsluitend voor boeren en tuinders belangrijk is. Ook burgers zullen de gevolgen van klimaatverandering gaan merken omdat er minder werk zal zijn in de verwerking van voedsel.

Meer turbulentie in vliegtuig door klimaatopwarming (De Morgen, 13 september 2016)
“Als we denken aan de opwarming van de aarde denken we meestal aan het feit dat het steeds warmer wordt op de begane grond, maar in feite zijn de temperatuursveranderingen hoger in de atmosfeer, waar de vliegtuigen vliegen, op een hoogte van 35.000 voet”, zegt Paul Williams, wetenschapper aan de Universiteit van Reading. “De atmosferische winden en temperaturen zijn er zeer sterk met elkaar verbonden en daarom is er een reactie op de wind. Dat zorgt dan weer voor meer turbulentie.”

Recordwarmte in Nederland: tropenroosters, maar geen hitteplan (NOS, 13 september 2016)
Bijna overal in Nederland wordt het vandaag een tropische dag met temperaturen boven de 30 graden. Het Nationaal Hitteplan is evenwel niet van kracht. Eind augustus werd het hitteplan nog ingesteld omdat het warme weer voor kwetsbare mensen gezondheidsrisico’s met zich meebracht.

‘Klimaatverandering heeft nu al een enorme impact op de wereld’ (Scientias)
Wetenschappers van de University of California (Berkeley) tonen middels een analyse van 100 wetenschappelijke studies aan dat het wereldwijde klimaat nu al een grote impact heeft op het wel en wee op aarde.  Zo blijken hoge temperaturen ervoor te zorgen dat conflicten in Sub-Saharisch Afrika met 29 procent toenamen. Daarnaast zorgen hoge temperaturen ervoor dat de snelheid waarmee de wereldwijde economie groeit elk jaar 0,25 procentpunten afneemt.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.