‘14,4 miljoen gastoestellen vervangen bij ander gas’

15 juni 2015 – Wanneer de samenstelling van het gas verandert moeten 14,4 miljoen gastoestellen bij huishoudens vervangen worden.

Op een symposium (eind mei) georganiseerd door Netbeheer Nederland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland spraken experts uit de gaswereld over de samenstelling van het gas in de naaste toekomst. (Steeds minder gas uit Groningen, steeds meer andere gassen -onder andere groen gas, LNG en eventueel schaliegas.)
De huidige samenstelling van het gas is tot 2021 in ieder geval gegarandeerd, maar daarna zou een bredere gassamenstelling mogelijk kunnen zijn. De verbreding van de samenstelling kreeg van de gasexperts vrij veel steun, ook al zijn de gevolgen verstrekkend. Aurél Kennesey de Kenese, beleidsadviseur van de directie Energiemarkt van het ministerie van EZ: ‘Het gaat om 14.4 miljoen gastoestellen bij huishoudens die vervangen moeten worden om een brede range aan gassamenstelling aan te kunnen. Vanaf 2017 (mogen) alleen toestellen die deze brede range aankunnen verkocht worden. Voor industriële partijen die gebruik maken van hoog calorisch gas geldt een overgangsperiode van 4 jaar die grote bedrijven kunnen gebruiken om systemen aan te passen.’

Bijna vier jaar geleden garandeerde de vorige minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen, dat de samenstelling van het huidige gas in ieder geval tot 2021 onveranderd zou blijven. Daardoor kunnen consumenten in ieder geval tot dan hun huidige CV-ketel en gasfornuis blijven gebruiken. ‘Ik wil voorkomen dat consumenten onnodig op kosten worden gejaagd,’ zei minister Verhagen toen.

Bronnen
Netbeheer Nederland, 28 mei 2015: ‘Geslaagde bijeenkomst over gassamenstelling’
Powerpoint presentatie Kennesey
Netbeheer Nederland, 13 maart 2012: Consumenten ontzien bij toekomstige gassamenstelling

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.