16 Nederlandse bedrijven willen offshore wind voor 7 cent per kWh

16 Nederlandse bedrijven willen offshore wind voor 7 cent per kWh

15 juni 2016Een consortium van 16 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen lanceert vandaag een innovatieprogramma voor wind op zee: GROW. Het doel: de kosten van offshore windenergie terugbrengen naar 7 cent per kWh in 2030. 

GROW (Growth through Research, development & demonstration in Offshore Wind) wil de komende vijf jaar 100 miljoen euro investeren in onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van innovaties in de offshore windenergie. Het consortium – met daarin onder meer ECN, TenneT, TNO en Shell – wil daarmee de kosten van offshore windenergie terugbrengen naar 7 cent per kWh en de positie van Nederland in de sector verbeteren. Het plan voor het innovatieprogramma wordt tijdens de Winddagen 2016 in Rotterdam aangeboden aan minister Kamp van Economische Zaken.

Uit het persbericht van GROW
‘(…) De missie van GROW luidt ‘twenty for seven’; het GROW-consortium zal uiteindelijk zo’n 20 partijen omvatten die samen gaan bijdragen aan het bereiken van een kostenniveau van zeven eurocent per kWh in 2030. Tegen deze kosten kan offshore wind concurreren met andere hernieuwbare en fossiele energiebronnen, zonder dat daar subsidies voor nodig zijn.
GROW werkt aan technische innovaties die de kosten van offshore wind verder terugdringen en die bijdragen aan de betrouwbaarheid en stabiliteit van het gehele energiesysteem. GROW gaat bovendien de symbiose met andere sectoren op zee bevorderen (olie & gas, visserij, scheepvaart en toerisme) en de milieueffecten van offshore wind onderzoeken en verder beperken.
GROW is de opvolger van het onderzoeksprogramma FLOW, dat staat voor Far and Large Offshore Wind. Dit onderzoeksprogramma van dertien Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen heeft de afgelopen vijf jaar de kosten van wind op zee al met 20 procent naar beneden gebracht en diverse innovaties geholpen bij hun weg naar de markt. (…) tijdens het Winddagen 2016 congres wordt de afronding gemarkeerd door het aanbieden van een boek – met een selectie van de resultaten van FLOW – aan Minister Kamp.
GROW werkt nauw samen met het TKI Wind op Zee. Het GROW-consortium is momenteel in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en de Topsector Energie om de mogelijkheden te onderzoeken voor steun en samenwerking. De eerste projecten van GROW beginnen naar verwachting in het najaar van 2016. (…)’

De oprichters van GROW zijn Delft Offshore Turbine, Deltares, ECN, Eneco, Lagerwey, LM Wind Power, Royal IHC, RWE, Seaway Heavy Lifting, Shell, Sif, TenneT, TNO, TU Delft, Van Oord en Volker Stevin International.

Bronnen
GROW, 14 juni 2016: GROW consortium richt zich op offshore wind kosten van 7 eurocent per kWh in 2030
Website GROW

Zie ook
FluxEnergie, 16 juni 2016: Kamp: ‘Wind op zee biedt grote kansen voor Nederlandse bedrijfsleven’

Foto: Siemens

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.