2015 was een goed oogstjaar voor wind- en zonne-energie

11 januari 2016 – De zon en de wind hebben 2015 tot een goed ‘oogstjaar’ gemaakt voor duurzame energie.
Nuon meldt 13% meer windenergie door verhoogde winderigheid en MilieuCentraal meldde al dat een groter aantal zonne-uren tot een meeropbrengst van 7% zonne-energie leidde.

Meer wind: Record voor Nuon windmolens in 2015
Uit een bericht van Nuon
‘(…)  De windmolens op land van Nuon hebben in 2015 ongeveer 13 procent meer elektriciteit geproduceerd dan het jaar ervoor. In 2015 werd er 776.710 megawattuur (MWh) aan windstroom geproduceerd, genoeg voor 221.917 huishoudens. Het jaar ervoor was dit 685.498 megawattuur, omgerekend het jaarlijkse verbruik van 195.856 huishoudens.
Vooral in november en december van 2015 was er sprake van forse wind. Maar over het algemeen kan 2015 als een gemiddeld windjaar te boek staan. De hogere productie van de windmolens is vooral te danken aan het feit dat de Nuon-molens zelf ook beter presteerden en meer beschikbaar waren dan vorige jaren.

Betere prestaties Prinses Alexia
Het jongste windpark Prinses Alexia in Zeewolde (Flevoland) is in 2015 nog beter gaan presteren omdat er gedurende het jaar steeds meer verbeteringen zijn aangebracht aan de windmolens zelf. In dit windpark onderzoekt Nuon continu naar mogelijkheden om de windmolens zo te aan te passen dat ze optimaal stroom kunnen opwekken. Hiermee doet Nuon ervaring op die weer wordt toegepast bij de  ontwikkeling van nieuwe windparken. Ook is een meetmast in het park neergezet, samen met een apparaat (Lidar) waarmee de wind gemeten wordt en per windmolen gekeken kan worden hoe de molen presteert. De uitkomsten worden dan meteen gebruikt om een windmolen nog beter te laten draaien. Daarom produceerde dit windpark enorm goed dit jaar. De best presterende windmolen staat dan ook in dit windpark. Deze windmolen heeft 9400 MWh opgeleverd en dat betekent weer duurzame energie voor 2685 huishoudens.

22 Nuon-windparken op land
Nuon heeft in Nederland 215 windmolens op land staan, verdeeld over 22 verschillende windparken. Totaal  330 MW. In het windpark Slufterdam in de buurt van Rotterdam op de Maasvlakte staat de windmolen die het meest op vol vermogen heeft gedraaid. Dat betekent dat er op die plek het meeste profijt is van wind energie. Op de Maasvlakte zijn de windcondities zeer goed waardoor de windmolens daar uiteindelijk de meeste energie kunnen leveren. Dit gebied heeft bijna een vergelijkbare windsnelheid met wind op zee, waarvan het bekend is dat het daar altijd gemiddeld harder waait. (…)
Nuon heeft in Flevoland dit jaar 18% meer wind energie geproduceerd dan vorig jaar. Goed voor 114.705 huishoudens.(…)’

Meer zon: Opbrengst zonnepanelen 7% hoger
Uit een (eerder) bericht van MilieuCentraal
‘(…)  Eigenaren van zonnepanelen hebben heel 2015 extra kunnen profiteren van hun panelen. De zoninstraling en het aantal zonuren was fors hoger dan voorgaande jaren. Hierdoor was de opbrengst 7 procent hoger (…).
Er waren in 2015 1.785 zonuren, ongeveer 145 uren meer dan gemiddeld. Dit betekent voor een set van 6 zonnepanelen van 1.500 wattpiek met een optimale plaatsing dat er 100 kilowattuur extra zonnestroom werd geproduceerd.  Dit betekent een extra opbrengst van enkele tientallen euro’s.
Een gemiddeld huishoudens in Nederland verbruikt ongeveer 3.000 tot 3.500 kilowattuur. Alle zonnepanelen in Nederland hebben waarschijnlijk genoeg extra zonnestroom geproduceerd om 20.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Milieu Centraal gaat hierbij uit van 1 gigawatt aan zonnepanelen in Nederland, wat nog erg conservatief is. (…)’

Bronnen
Nuon, 11 januari 2016: Record voor Nuon windmolens in 2015
MilieuCentraal, 4 januari 2016: Zonnepanelen profiteren van zonnig 2015

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.