In 2017 moeten alle Belgen toegang hebben tot jodiumpillen

29 april 2016Elke Belg moet toegang hebben tot jodiumpillen, om in het geval van een kernramp de gezondheidsschade te beperken. De Belgische minister van volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een verdeelsysteem dat in 2017 klaar moet zijn, aldus De Morgen.

Nu hebben Belgen in een straal van 20 kilometer rond een nucleaire installatie via apotheken toegang tot jodiumpillen. Deze moeten de schildklier verzadigen met jodium zodat vrijgekomen radioactieve jodium niet meer kan worden opgenomen. Het radioactieve jodium verhoogt de kans om schildklierkanker te ontwikkelen.

Uit het bericht van De Morgen
‘(…) De Hoge Gezondheidsraad vraagt om de perimeter uit te breiden tot 100 kilometer, wat in casu het hele land betekent. De Block volgt nu dit advies.(…)’

Hoe de verdeling er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. De pillen worden huis aan huis verspreid óf er worden voorraden aan de apotheken bezorgd. Als het plan klaar is, volgt een voorlichtingscampagne, aldus De Morgen.

‘(..) De Block zal ondertussen ook een werkgroep oprichten die zich buigt over de manier van opvang en het ontsmetten van mensen bij een kernongeval. Er zal ook onderzocht worden welke mobiliteitsproblemen zich voordoen als een groot deel van ons land geëvacueerd moet worden. Specialisten vrezen voor verkeerschaos. (…)
Kristof Calvo, de energiespecialist van Groen, reageert tevreden. “Eindelijk is er een update van de nucleaire noodplanning op komst. Laat ons hopen dat we de pillen nooit nodig zullen hebben.” (…)’

Bronnen
De Morgen, 28 april 2016: Iedereen krijgt een jodiumpil
De Standaard, 28 april 2016: Iedereen krijgt een jodiumpil
Trouw, 28 april 2016: Jodiumpillen voor allen bij kernramp België

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.