‘In 2030 kunnen we een grote thoriumreactor werkend hebben’

‘In 2030 kunnen we een grote thoriumreactor werkend hebben’

26 augustus 2016Tegenover het populair-wetenschappelijk tijdschrift KIJK zegt de Amerikaanse kernenergiedeskundige Kirk Sorensen dat al over vijftien jaar een grote thoriumreactor kan functioneren. ‘Zo ingewikkeld is deze techniek nu ook weer niet.’

Kirk Sorensen zet zich in een een nieuwe kans voor de gesmoltenzoutreactor en heeft daarvoor ook een bedrijf opgericht. KIJK sprak Sorensen in Nederland waar twee volgens hem ‘interessante ontwikkelingen’ gaande zijn.

Uit het interview van KIJK
‘(…) “Hier zijn interessante ontwikkelingen gaande. Zo gaat het nucleaire onderzoeksinstituut NRG in Petten binnenkort proeven doen met een vloeibaar zout in hun zogenoemde hogefluxreactor. Ze willen er onder meer kijken hoe materialen op deze vloeistof reageren. En de TU Delft kreeg vorig jaar subsidie om de veiligheid van de gesmoltenzoutreactor te bestuderen. Deze technische universiteit speelt best een belangrijke rol op het gebied van de gesmoltenzoutreactor. Onder meer de coördinatie van het Europese onderzoek naar deze nieuwe vorm van kernenergie gebeurt vanuit Delft.” (…)
[Over zijn bedrijf Flibe Energy:] We werken inmiddels met acht mensen aan het concept. Zonder overheidssubsidie trouwens. Wel hebben we recent in opdracht van het Electric Power Research Institute een groot onderzoek afgerond, wat uiteraard geld in het laatje heeft gebracht. We zoeken nu naar fondsen om de financiering van ons bedrijf structureel rond te krijgen.” (…)
“In China staat de gesmoltenzoutreactor sinds 2010 ook volop in de belangstelling. Daar werken nu enkele honderden mensen aan het onderzoek mee en is een budget beschikbaar van 300 miljoen euro. Omstreeks 2020 zal in Shanghai naar verwachting een experimentele reactor gereed zijn. (…)
Ik denk dat we over vijf jaar een eerste testreactor van 10 megawatt kunnen realiseren, vijf jaar later gevolgd door een installatie van 100 megawatt, om uiteindelijk rond het jaar 2030 de eerste grote thoriumreactoren van 1000 megawatt in werking te hebben. (…)’

Bronnen
KIJK, 25 augustus 2016: Kernenergiedeskundige Kirk Sorensen: ‘In 2030 kunnen we een grote thoriumreactor werkend hebben’ (via Blendle)
Website Flibe Energy
Zie ook
FluxEnergie, 25 april 2016: ‘Kernenergie kan veiliger en duurzamer’
FluxEnergie, 8 februari 2016: NRG: experimenten op weg naar een gesmolten-zout-reactor
FluxEnergie, 1 juli 2015: Kloosterman: Pleidooi voor onderzoek naar geheel nieuwe vorm van kernenergie
FluxEnergie, 2 juli 2016: Prof. dr. Wim Turkenburg: Niet doen

Foto: still uit Thorium, an alternative nuclear fuel (TEDxYYC)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.