‘Subsidie voor biomassaverbranding in kolencentrales is geldverbranding’

8 februari 2016Inderdaad, zonder bijstook van biomassa worden de doelen voor duurzame energie in het Energieakkoord waarschijnlijk niet gehaald, stelt Hans Warmenhoven, partner bij duurzaamheidsadviseur De Gemeynt. Maar is dat erg? 

In Trouw gaat Warmenhoven in op de motie van PvdA-kamerlid Vos om geen subsidie meer te geven voor de bijstook van biomassa in kolencentrales. De motie werd, tot ergernis van minister Kamp, vorige week dinsdag gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer. Kamp vreest dat het doel in het Energieakkoord – 14 procent duurzame energie in 2020 – niet gehaald wordt.

Om tot een CO2-arm energiesysteem te komen, is de invoering van duurzame energie geen doel op zich, ‘maar een middel om te komen tot de gewenste systeemverandering’, aldus Warmenhoven.

Uit het stuk in Trouw
‘(…) Het verstrekken van subsidies voor biomassabijstook, ongeveer drie miljard euro, draagt (…) niet bij aan wezenlijke verandering, maar is in wezen geldverbranding. Het bedrag dat vrijkomt als er geen subsidie wordt verstrekt, kan veel beter besteed worden aan opties die wel bijdragen aan het creëren van een duurzaam toekomstbestendig energiesysteem voor Nederland. Vervolgens levert dan sluiting van alle kolencentrales veel meer CO2-reductie op dan biomassabijstook ooit kan realiseren. (…)’

Bronnen
Trouw, 6 februari 2016: Bijstook van biomassa is zinloos (via Blendle)
FluxEnergie, 3 februari 2016: Kamer wil geen subsidie voor bijstook biomassa in kolencentrales

Portretfoto: De Gemeynt
Foto biomassa: ECN

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.