‘Laat energiebedrijf zelf compensatie sluiting kolencentrale noemen’

‘Laat energiebedrijf zelf compensatie sluiting kolencentrale noemen’

11 februari 2016 – Laat energiebedrijven zelf een compensatiebedrag noemen waarvoor ze hun kolencentrale kunnen sluiten. Dat stelde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren woensdag voor in een debat in de Tweede Kamer. 

Een Tweede Kamermeerderheid stemde in november vorig jaar voor de geleidelijke sluiting van alle kolencentrales. Kamp beloofde woensdag in het Kamerdebat om eind dit jaar met een plan te komen voor die sluiting. Hij zit daarbij onder meer in zijn maag met de compensatie die de energiebedrijven voor de sluiting willen hebben. E.ON en GDF Suez dreigden al met miljardenclaims.

Uit een bericht van GroenLinks
‘(…) GroenLinks wil dat kolencentrales zelf aangeven voor hoeveel geld ze kunnen sluiten. De centrale die voor het minste geld dicht wil, gaat als eerste dicht. Dat kan eenvoudig via een besloten veiling. Zo wordt het een eerlijke deal: eerlijk ten opzichte van de eigenaar van de centrale, maar ook tegenover de belastingbetaler en vooral het milieu. (…)’

Het geld zou uit de duurzame energiesubsidie SDE+ kunnen komen, zo stelde Liesbeth van Tongeren woensdag voor. Uit die subsidiepot werden ook bedrijven gecompenseerd die te maken kregen met ingetrokken vergunningen voor windparken op zee.

‘Ik zie het niet als het ei van Colombus’, citeert het FD Kamp, maar hij belooft het in overweging te nemen.

PvdA en D66 leken wel iets in het plan te zien. Maar VVD, CDA en PVV waren sceptisch.

Uit het bericht van het FD
‘(…) “De vuilste centrales staan niet in Nederland maar elders in Europa”, aldus Agnes Mulder van het CDA. “Als we de sluiting daarvan prioriteit geven, lijkt dat erg veel op kapitaalvernietiging.” (…)’

Bronnen
GroenLinks, 10 februari 2016, Van Tongeren: sluit kolencentrales op een faire manier
FD, 10 februari 2016: Kamp verder onder druk om kolencentrales te sluiten (registratie)
FluxEnergie, 27 november 2016: Tweede Kamer stemt voor geleidelijke sluiting kolencentrales

Foto: Kolencentrale van E.ON (Mobilis)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.