Zeeland wil dat Rijk kerncentrale Borssele overneemt

11 februari 2016De provincie Zeeland wil af van de kerncentrale in Borssele. De centrale draait met verlies en de provincie vreest met grote kosten te blijven zitten. Zeeland overlegt met het kabinet over overname door het Rijk. 

Een meerderheid van de politieke partijen in de provincie Zeeland wil zo snel mogelijk af van de kerncentrale Borssele, aldus de NOS. Die kerncentrale is grotendeels in handen van energiebedrijf Delta. Met dat bedrijf gaat het financieel zo slecht, dat de provincie een reddingsplan overweegt met een garantstelling van 150 miljoen euro. Daarbij wil de provincie Zeeland wel van de verlieslijdende kerncentrale af. Verkopen lijkt geen optie, want binnen Nederland zijn geen geïnteresseerden en volgens de wet moet de kerncentrale in Nederlandse handen blijven. Daarom kijkt Zeeland nu naar het Rijk.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) Het kabinet is in overleg met de provincie om tot een oplossing te komen, maar kan nog niet reageren op het verzoek van de Statenfracties. Er zijn verschillende ministeries bij betrokken: Infrastructuur en Milieu gaat over de centrale, Economische Zaken over energiebeleid en Financiën over nationalisaties. Dat maakt de kwestie behoorlijk complex. (…)’

Peer de Rijk van antikernenergie-organisatie Wise zag de stap al aankomen, zo vertelt hij BNR. Hij ziet maar één oplossing: de kerncentrale nationaliseren en sluiten.

De kerncentrale in Borssele heeft een netto vermogen van 485 MW, genoeg elektriciteit voor zo’n één miljoen huishoudens. De centrale draait sinds 1973. In 2006 is besloten de kerncentrale open te houden tot 2033.

Bronnen
NOS, 10 februari 2016: Zeeland wil van kerncentrale Borssele af
BNR, 10 februari 2016: ‘Meerderheid politieke partijen Zeeland wil af van kerncentrale’
Z24, 10 februari 2016: Zeeland wil dat rijksoverheid de verlieslijdende kerncentrale Borssele overneemt
Delta over de kerncentrale in Borssele
FluxEnergie, 30 januari 2016: Zeeland werkt aan reddingsplan voor energiebedrijf Delta

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.