‘Energiestrategie Europese Commissie is aanval op Klimaatakkoord’

160218 RVO gasleiding

18 februari 2016De strategie van de Europese Commissie is een aanval op het Klimaatakkoord dat in december in Parijs werd gesloten, schrijft de Luxemburgse Europarlementariër Claude Turmes (de Groenen) in EurActiv. 

Uit het bericht van EurActiv
‘(…) The first initiative taken by the Commission after the COP 21 is a fossil fuel package, promoting gas in Europe, as if Paris had literally never happened. Based on misleading gas demand scenarios, largely ignoring the context of low oil and gas prices, as well as contradicting our climate goals, the Commission’s so-called security of gas supply package is nothing less than a provocation.(…)’

De Europese Commissie presenteerde dinsdag zijn plannen voor een energiezekere toekomst, met daarin een grote nadruk op gas. De strategie bestond uit regulering voor het bijspringen van de buren bij gastekort, de plicht gascontracten vooraf voor te leggen in Brussel, een strategie voor verbetering van LNG-infrastructuur en gasopslag en een plan voor energiebesparing bij verwarmen en koelen in gebouwen en industrie.

De wereld heeft niet meer gas nodig, maar energiebesparing en hernieuwbare energie, aldus Turmes in zijn betoog ‘Lost in the gas bubble’. De gepresenteerde heating and cooling strategy is een lachtertje, vindt hij.

‘(…) I am stunned that the Commission dares to put forward a heating and cooling strategy without even mentioning the low oil price! While our electricity system is largely unexposed to the competition stemming from low oil prices (oil and gas being barely used for power generation), the heating sector is much more vulnerable. (…)’

Andersom geldt dat energiebesparing op verwarmen vooral invloed heeft op de vraag naar gas, redeneert Peter Polder in Olino.

Uit het bericht van Olino
‘(…) Besparing is de goedkoopste en meest voorradige energiebron die er is en zal vooral aardgas besparen, want besparing wordt voor een belangrijk deel gerealiseerd door apparaten die minder elektriciteit gebruiken en gebouwen die geen kachel meer nodig hebben. (…)’

Als Europa zijn eigen besparingsdoelen haalt, zal de gasvraag snel dalen, aldus Jelmer Mommers in De Correspondent.

Uit een bericht van De Correspondent
‘(…) De EU heeft nu als doel de energie-efficiency – de verhouding tussen energiegebruik en wat dat oplevert aan goederen en diensten – tegen 2030 met 27 procent te verhogen. Elk procentje meer efficiency zorgt ervoor dat de gasimport met 2,6 procent zal dalen, claimt de Commissie zelf. Als het de eigen ambities waarmaakt, hebben we dat gas dus straks veel minder nodig.
Zeker als de Commissie het streefcijfer voor energie-efficiency nog wat opschroeft. En daarover woedt een felle strijd. Het Europarlement dwong Cañete onlangs de economische haalbaarheid van hogere percentages, tot 40 procent, te onderzoeken. Critici claimen namelijk dat de Commissie de gunstige effecten daarvan onderschat. (…)’

Turmes stelt voor snel de prijs voor CO2-uitstoot te verhogen. Zo wordt gas minder aantrekkelijk voor verwarming, ten gunste van hernieuwbare energiebronnen. En is al dat gas en extra gasinfrastructuur niet nodig.

‘Als de EU veel sterker inzet op duurzame energie en energie-efficiency, is de noodzaak de gastoevoer op peil te houden, laat staan nieuwe infrastructuur aan te leggen, veel kleiner’, aldus Mommers in een vergelijkbare redenatie.

Bronnen
EurActiv, 16 februari 2016: Lost in the gas bubble
De Correspondent, 16 februari 2016: Ook na het klimaatakkoord van Parijs blijft de Europese Commissie hunkeren naar gas (Alleen voor leden. Lidmaatschap € 6 per maand)
Olino, 11 januari 2016: Het ‘Aardgas is transitiebrandstof’ sprookje

Foto: RVO

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.