Nóg een probleem voor Belgische kerncentrales: aardbevingsnormen

9 maart 2016Met de levensduurverlening, waardoor ze tien jaar langer open blijven, hebben de Belgische kerncentrales Doel 1 en 2 er nóg een probleem bij: ze voldoen niet aan de nieuwe seismische veiligheidsnormen.

De Waalse krant Le Soir berichtte dinsdag dat Doel 1 en 2 niet voldoen aan de nieuwe Europese veiligheidsnormen voor aardbevingen. Ook heeft uitbater Electrabel geen geld voorzien voor het aardbevingsbestendiger maken van de reactoren, aldus Le Soir. Het bedrijf trok 700 miljoen euro uit voor verbetering nu de reactoren tien jaar langer blijven draaien, maar daarin is geen rekening gehouden met de nieuwe Europese aardbevingsnormen.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) De vereniging van Europese regulatoren (Wenra), waarvan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) deel uitmaakt, paste eind 2014 de normen op het vlak van seismische risico’s aan, na de ramp in Fukushima. Volgens de nieuwe normen moet een kerncentrale bij een aardbeving een versnelling van 0,1 g kunnen weerstaan. De centrales Doel 1 en 2 kunnen momenteel 0,058 g aan. (…)’

FANC wijst erop dat de nieuwe norm in 2014 is ingesteld, maar pas wettelijk verplicht wordt zodra deze is vastgelegd in nationale regelgeving. Dat gaat volgends de FANC in 2017 pas gebeuren. In voorbereiding daarop is de FANC volgens eigen zeggen al in gesprek met uitbater Electrabel over de nieuwe normen.

Uit een bericht van FANC
‘(…) Voor Doel 1&2 zal inderdaad een verificatie van de seismische weerstand ten opzichte van de nieuwe 0.1 g PGA waarde moeten gebeuren.  Er zijn vandaag nog geen details beschikbaar over de omvang en kostprijs van de mogelijke verbeteringswerken. (…)’

Electrabel reageerde op twitter met de mededeling dat Doel en Tihange voldoen aan de huidige regels.

Bronnen
Le Soir, 8 maart 2016: Nucléaire : Doel ne répond plus aux normes sismiques
De Morgen, 8 maart 2016: Doel 1 en 2 niet bestand tegen aardbevingen
FANC, 8 maart 2016: Reactie van het FANC op de vragen over het seismisch risico bij Doel 1&2
@Electrabel op twitter

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.