Energieakkoord haalt beloofde 15.000 extra banen – met enige vertraging

Energieakkoord haalt beloofde 15.000 extra banen – met enige vertraging

15 maart 2016 – De Commissie Borging Energieakkoord heeft haar rapport over werkgelegenheid en duurzame energie geactualiseerd. Het rapport beschrijft eerder trends dan dat het veel concrete cijfers geeft. De meest concrete verwachting: de beloofde 15.000 extra banen komen er, met enige vertraging weliswaar.

Ed Nijpels, voorzitter Commissie Borging Energieakkoord
Ed Nijpels, voorzitter Commissie Borging Energieakkoord

De Borgingscommissie Energieakkoord heeft de brochure Ruim baan met Energieakkoord geactualiseerd. In de brochure staat enige cijfermateriaal en verder beschrijvingen van voorbeeldprojecten. De brochure zal regelmatig geactualiseerd worden.
Een van de vijf doelen van het Energieakkoord is om 15.000 extra (netto) voltijdbanen te creëren. In de periode 2014-2020 levert dat dan 90.000 arbeidsjaren extra werk op. Dat wordt niet helemaal gehaald, maar 80.000 arbeidsjaren lijkt wel te gaan lukken.

De komende jaren zal het aantal banen in de energiesector verder groeien van 153.000 voltijdbanen in 2013 tot 170.000 in 2020. Overigens loopt binnen de energiesector de werkgelegenheid in conventionele energieactiviteiten al sinds 2012 terug.

De Nationale Energieverkenning 2015 berekende al dat over de periode 2014-2020 ongeveer 21 miljard euro extra wordt geïnvesteerd als gevolg van het Energieakkoord. Vooral bij hernieuwbare energieactiviteiten levert dit veel nieuwe werkgelegenheid op.

Uit de brochure van Energieakkoord SER
‘(..) Recente ontwikkelingen tussen sectoren leiden tot het volgende beeld:

  • Windenergie
    De integratie van windenergie op zee en land vraagt grote investeringen in de netwerken. Ook de geplande bouw van windparken op zee zal de komende jaren een flinke impuls geven aan de werkgelegenheid. De meeste banen uit investeringen bij windenergie komen terecht in de bouw. Verwachting is dat deze werkgelegenheid stijgt naar meer dan 13.000 in 2018.
  • Zonne-energie
    De toename van investeringen in zonne-energie, aanschaf en installatie van panelen leidt ook tot een groei van werkgelegenheid. Ook deze banen komen vooral in de installatie- en bouwsector. Verwachting is dat het aantal voltijdbanen oploopt naar meer dan 10.000 in 2020.
  • Energiebesparing
    In de energiebesparingsector is een groeiende vraag naar installateurs van isolatiemateriaal en dubbelwandig glas in bestaande woningen en gebouwen, als ook naar producenten van deze producten.
  • Elektrisch vervoer
    Het elektrisch transport is in Nederland nog relatief klein maar wel snel groeiend. In 2014 waren er ruim 3000 voltijdsbanen in deze sector (t.o.v. circa 1600 in 2013). Activiteiten rond de laadinfrastructuur, diensten- sector (financiële, betaal- en mobiliteitsdiensten) en in de nieuwbouw en ombouw van voertuigen scheppen banen. De verwachting is dat werk- gelegenheid in deze sector blijft groeien, gezien het toenemende aantal elektrische auto’s en daarmee benodigde infrastructuur. (…)’

Enkele voorbeelden van projecten en hun werkgelegenheidseffecten

Nul-op-de-meter-woningen
De deal ‘Stroomversnelling’ (2013) zal 11.000 woningen renoveren tot nul-op-de-meter-woningen en inmiddels is de verwachting dat 111.000 woningen in 2020 ook moet lukken.
De werkgelegenheidseffecten zijn wat onduidelijk, omdat ook werkgelegenheid van de bouwplaats naar prefabricage zal verhuizen. De schatting is dat tot 2020 ruim 9.000 extra banen ontstaan.

Offshore windpark Gemini (Eemshaven)
150 windmolens, 600 MW. In voorbereiding. Bouw 3 jaar lang 500 man, daarna 120 man voor onderhoud. Honderden banen bij toeleveranciers.

Elektrisch vervoer
In 2014: 1.600 banen. Verwachting voor 2020: 10.150 banen.

Investeringsimpuls woningisolastie in Gelderland
20 mln euro van de provincie voor woningisolatie. Nog eens 70 mln voor extra duurzaam maken van 10.000 reeds verduurzaamde woningen. 160 leerwerkplaatsen, 600 extra banen.

Innovatieprogramma Greentech Alliances
De energie- en milieutechnologiesector (EMT) moet in Gelderland een belangrijke, nog meer groeiende economische drager worden. Samenwerking van 800 bedrijven, 3 universiteiten, 7 hogescholen en 9 ROC’s in innovatieprogramma’s. Momenteel werken 30.000 mensen aan duurzame energie in Gelderland.

Metaalbedrijf SIF-Group levert windmolenfunderingen
50 monopiles per week. 80 extra banen.

Ton Heerts, voorzitter FNV
Ton Heerts, voorzitter FNV

Kritische kanttekening
In de brochure plaatst FNV-voorzitter Ton Heerts een kritische kanttekening:
‘(…) De afspraak is dat het Energieakkoord nieuwe en echte banen gaat opleveren.Banen die we met nog steeds 650 duizend werklozen hard nodig hebben. Maar komen die nieuwe banen er ook echt? We zien er nog zo weinig van. Het is goed om de eerste voorbeeldprojecten nu in deze brochure zien. Maar het is nog lang niet genoeg en het gaat nog niet snel genoeg. Daarom doe ik een klemmend beroep op werkgevers, investeerders en de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden om nog meer werk te maken van energiebesparingsprojecten. En innovatie in duurzame energie. Daar komt werkgelegenheid uit voort. Ik gun alle huurders in een slecht geïsoleerd huis, maar ook alle kinderen en onderwijzers op scholen en bewoners van overheidsgebouwen graag een warme en energiezuinige woon en werkplek. Dat is slim investeren in een duurzame toekomst. Het maakt ons minder afhankelijk en is ook nog goed voor onze portemonnee’.(…)’

Bronnen
Energieakkoord SER, rapport, 14 maart 2016: Ruim baan met Energieakkoord, geactualiseerd februari 2016

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.