Goede kansen voor energiereus die zich aanpast

160315 KTDE miniwindturbine

15 maart 2016Volgens Accenture kunnen ’traditionele’ energiebedrijven als Nuon en Essent de energietransitie prima overleven, maar dan moeten ze wel bereid zijn een grote omslag te maken: van energieproductie naar energiebeheer en -besparing.  

Directeur van Accenture Nederland, Manon van Beek rekent voor in Trouw: als de Europese energiebedrijven zich niets aantrekken van de energietransitie, zullen de kosten voor die bedrijven in 2030 met 900 miljard euro stijgen, onder meer door stilliggende gascentrales en kosten voor CO2-uitstoot. Ondertussen zullen de inkomsten flink teruglopen. Maar, voegt ze eraan toe, er liggen honderden miljarden euro’s klaar om te verdienen als de energiereuzen zich weten aan te passen aan de nieuwe energiewereld.

Schermafbeelding 2016-03-15 om 11.00.33 AMUit een bericht van Trouw
‘(…) Het vergt een andere manier van denken, dat wel: decennialang legde de sector zich toe op productie en het afzetten van zoveel mogelijk fossiele elektriciteit en gas. Nu moet de branche zich gaan toeleggen op het tegendeel: het besparen op het gebruik van stroom en gas. “Consumenten zien energiebedrijven als een betrouwbare partij voor energieoplossingen. De kunst is om nu van dat vertrouwen gebruik te maken.” (…)’

Volgens Van Beek moeten de energiebedrijven zich omvormen tot dienstverlener. Consumenten wekken steeds meer hun eigen stroom op, waardoor de leveringszekerheid in het gedrang komt. Daar moeten de energiereuzen op inspringen. Daarnaast kunnen ze consumenten adviseren bij keuzes over hun energiegebruik en -opwekking.

‘(…) “Het zijn interessante ontwikkelingen, maar tegelijk zie je dat energiebedrijven op grote schaal hun kansen nog niet pakken. Samenwerking is essentieel. Deze grote vraagstukken van schone én betaalbare energie kan en wil je niet in je eentje oplossen. Je kunt niet gaan wachten op de overheid, want overheden reageren per definitie laat. De sector moet het reguleringsregime uitdagen en beïnvloeden.” (…)’

Bronnen
Trouw, 15 maart 2016: Energiereus kan nog overleven
Meer over de toekomstscenario’s van energiebedrijven in het Accenture-rapport ‘Low carbon, high stakes: Do you have the power to transform?‘ uit 2015. Manon van Beek is een van de auteurs.

Foto boven: KT.de
Foto Manon van Beek: Accenture

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.